„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Edycja dolnośląska

3 dni temu

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w regionalnej edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Wydarzenie odbędzie się podczas imprezy plenerowej „Dolnośląska Wieś Zaprasza” w sobotę, 28 czerwca 2025 r. o godz. 11:00 na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu (ul. Zwycięska 8).

-Celem konkursu jest promocja dolnośląskich produktów regionalnych i tradycyjnych, głęboko zakorzenionych w polskiej kulturze kulinarnej. Inicjatywa ma również na celu: popularyzację wiedzy o regionalnych produktach spożywczych, wspieranie lokalnych producentów, turystyki i przetwórstwa, przygotowanie wytwórców do ubiegania się o unijne oznaczenia jakości oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania dodatkowych źródeł dochodu – tłumaczą organizatorzy wydarzenia.

Konkurs ma charakter otwarty – mogą wziąć w nim udział wszyscy producenci z województwa dolnośląskiego, którzy spełniają określone kryteria. Dla uczestników wydarzenia Urząd Marszałkowski zapewnia miejsce wystawiennicze. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 5 czerwca br.

Szczegółowy regulamin konkursu oraz karta zgłoszenia dostępne są TUTAJ.

Idź do oryginalnego materiału