- Kiszone ogórki są powszechne i wszystkim znane. Myślę, iż każda gospodyni w swojej kuchni z końcówką lata kisi takie ogóreczki, ale cukinia jest już mniej spotykana, a również jest bardzo smaczna i warta uwagi – mówi p. Beata.
Jak ukisić cukinię i co jest potrzebne do jej przygotowania? Czosnek? A może więcej kopru (podobno w tym roku obrodził)? Jak zrobić solankę? Jak zakręcać słoiki?
Posłuchajcie:
[vod:2017953]
- Jest doskonały smak po ukiszeniu cukinii - dodaje p. Beata. - Naprawdę możemy cukinię polecić, bo jest przepyszna! choćby żeby tak sobie zjeść do kanapek czy sałatki. I mamy lato zamknięte w słoiku!
W weekend 16 i 17 sierpnia - w naszym wakacyjnym cyklu (Nie w) Pakuj się na wakacje! - zapraszamy Was na spotkania z Beatą Gurzyńska, jedną z najaktywniejszych wiejskich liderek, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich