Nie wyrzucaj ogonków czereśni, mają ukryte adekwatności

wdi24.pl 3 miesięcy temu

Czereśnie to nie tylko smaczny owoc o niskiej kaloryczności, ale także skarbnica cennych witamin i minerałów. Dzięki temu, mogą one znacząco wpływać na nasze zdrowie, chroniąc organizm przed wieloma chorobami, poprawiając funkcjonowanie układu krążenia czy wspomagając pracę tarczycy. A to wszystko dzięki składnikom, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niepozorne. Czereśnie w 80 proc. składają się z wody, co czyni je niskokalorycznymi, pomimo ich słodkiego smaku. Ale to nie wszystko. Są one również źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i jodu, a także witamin z grupy B, beta-karotenu i witaminy C. Ich spożywanie ma pozytywny wpływ na układ krążenia. To zasługa zawartości potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Witamina B5, obecna w czereśniach, jest niezwykle przydatna podczas leczenia dny moczanowej. Warto zwrócić uwagę na czereśnie o ciemnoczerwonym i bordowym kolorze. Są one bogate w przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed wieloma chorobami. Ponadto czereśnie sprzyjają produkcji hormonów tarczycy, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, korzystnie wpływają na stan skóry i biorą udział w procesie odkwaszania organizmu. Okazuje się, iż nie tylko owoce, ale także ogonki czereśni są cennym źródłem witami

Idź do oryginalnego materiału