W niedzielę, 10 sierpnia, plac przed remizą Ochotniczej Straży Pożarnej w Niemojkach wypełnił się zapachem świeżo gotowanych pierogów i dźwiękami muzyki. Siódma edycja Dnia Pieroga Niemojskiego zgromadziła licznych mieszkańców gminy Łosice i okolic. Wydarzenie zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach we współpracy z Łosickim Domem Kultury.Galeria zdjęć z wydarzenia:Kulminacyjnym punktem programu był konkurs kulinarny „Pierogowy Talent Show”. W kategorii dziecięcej zwyciężyła Lena Hawryluk, natomiast wśród dorosłych pierwsze miejsce zajęło KGW „Patkowianki” z Patkowa. Drugą lokatę zdobyła Sylwia Sołtysiuk, a trzecią – Iwona Rak.Odwiedzający mogli skosztować pierogów w wielu odsłonach – od tradycyjnych po bardziej oryginalne nadzienia. Nie zabrakło także warsztatów artystycznych, pokazu wyrobu masła, konkursów i animacji dla dzieci prowadzonych przez COOLturalną AnimatOlkę. Na scenie wystąpili Korniczanie, Marysieńki oraz zespół Freestyle, który poprowadził wieczorną potańcówkę.Impreza odbyła się pod honorowym patronatem starosty powiatu łosickiego i burmistrza miasta i gminy Łosice, a partnerem wydarzenia był samorząd województwa mazowieckiego. Organizatorzy zapowiadają, iż Dzień Pieroga wróci także w przyszłym roku, z nowymi smakami i atrakcjami.Regionalny smak z historiąPierogi niemojskie to tradycyjna potrawa z miejscowości Niemojki w powiecie łosickim. Mają kształt klasycznego pieroga wykończonego „falbanką”, a w delikatnym cieście widoczne są drobinki posiekanej pokrzywy i ziół. Jeden pieróg ma około 6 cm średnicy, z wierzchu jest biało-zielony, a w przekroju lekko szarawy. Ciasto jest miękkie i pulchne, a smak – słony, z wyczuwalną nutą ziołową i delikatną ostrością. Ich historia sięga początków XX wieku, gdy mieszkańcy wsi – włościanie i szlachta zagrodowa – żyli głównie z rolnictwa. Mało urodzajne gleby sprzyjały uprawie ziemniaków i soczewicy, które stały się podstawą wielu lokalnych potraw. Do farszu pierogów dodawano też dziko rosnące rośliny, takie jak pokrzywa czy lebioda, co wzbogacało smak i wartość odżywczą potrawy.Tradycyjny farsz przygotowuje się z zielonej soczewicy i startych ziemniaków, doprawionych cebulą, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Ciasto powstaje z mąki pszennej, wody, drożdży, oleju oraz dodatku świeżych liści pokrzywy, lebiody lub szpinaku. Uformowane pierogi gotuje się krótko w osolonej wodzie, a przed podaniem podaje z przyrumienioną cebulką.CZYTAJ TEŻ: Sosnówka. Na scenie wystąpi Capitan FolkPiszczac. Dożynki z Teatrem Ognia AntidotumTuczna. Na dożynkach zagra Śpievka i Energy Girls