O wzbogacanej żywności, kosmetykach i wodzie. Licealiści w świdnickim Sanepidzie

1 rok temu

Młodzież ze świdnickich liceów gościła na specjalnych spotkaniach, zorganizowanych w świdnickiej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Specjaliści rozwiewali wątpliwości dotyczące miedzy innymi suplementów diety, podpowiadali, jak ustrzec się chorób zakaźnych i wpływu kosmetyków na zdrowie.

17, 20 i 21 listopada 2023 r. w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świdnicy, z inicjatywy dyrektora dra n. med. Ireneusza Skawiny została zorganizowana II edycja prelekcji dla uczniów klas drugich o profilu biologiczno-chemicznym trzech świdnickich Liceów Ogólnokształcących.

Cykl wykładów przeprowadzili pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, którzy zapoznali uczestników z zadaniami realizowanymi przez inspekcję sanitarną z zakresu zdrowia publicznego. Szczegółowe zagadnienia poruszane podczas prelekcji dotyczyły suplementów diety i żywności wzbogaconej, sprawowanego przez organ nadzoru nad jakością wody, kosmetyków w kontekście ochrony zdrowia ludzi oraz profilaktyki chorób zakaźnych. Uatrakcyjnieniem wykładu były zajęcia warsztatowe z wykorzystaniem symulatorów alko i narko-gogli oraz lampy szkoleniowej UV, przy pomocy której można było sprawdzić skuteczność mycia rąk. Na zakończenie uczniowie otrzymali certyfikaty.

Inicjatywa spotkań z młodzieżą, mająca na celu poszerzanie wiedzy i świadomości młodych ludzi, będzie kontynuowana w kolejnych latach – zapowiada szef powiatowej stacji i dziękuje dyrektorom: I LO Robertowi Kaśkowowi, II LO Jackowi Iwanczowi i III LO Krzysztofowi Frączkowi za udział i wsparcie w realizacji działań oświatowych.

/PSSE w Świdnicy, opr. red./
fot. PSSE w Świdnicy

1 z 11
Idź do oryginalnego materiału