
Fot. Radio Doxa„Opolskie ze smakiem” poszerza swoje szeregi. 11 nowych podmiotów dołączyło dziś do grona producentów, którzy w naszym regionie tworzą smaczne, zdrowe i bezpieczne produkty spożywcze. Uroczyste wręczenie certyfikatów odbyło się na Zamku w Mosznej.
– Stajemy się coraz smaczniejsi ale i bardziej różnorodni – przyznaje Robert Węgrzyn z zarządu regionu. To nie jest nasza opinia ale osób, które odwiedzają Opolszczyznę, turystów krajowych jak i międzynarodowych. Poprzeczkę regularnie podnosimy. Po prostu mamy lepsze produkty te lokalne, których nie można kupić w markecie.
– Jesteśmy producentem wina. Przykładamy ogromną wagę do tego, żeby to były produkty jakościowe. Opolskie ze smakiem zrzesza lokalnych jakościowych producentów więc myślę, iż to świetna okazja do tego, żeby się podzielić tym produktem i współpracować w przyszłości – mówi Mateusz Giercholski z Domu Charbielin.
– Wszystko, każdy towar ma swojego kupca. Ludzie teraz coraz bardziej szukają produktów o krótkim składzie, gdzie nie mamy za wiele dodatków E i tak dalej. Kupujemy mleko od lokalnych rolników, bazujemy na ciepłym mleku, przewozimy do serowarni i przerabiamy je na sery, bez zbędnych dodatków – podkreśla Radosław Smreczak reprezentant serowarni AhSer w Namysłowie.
– Podmioty, które nie są zarejestrowane i nie są objęte nadzorem po prostu się tu nie kwalifikują i nigdy się tu nie znajdą – dodaje Anna Matejuk, Opolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny:
Obecnie w kampanię promująca w ten sposób region tworzy blisko 100 podmiotów. Szczegóły można znaleźć na stronie: zesmakiem.opolskie.pl
Więcej o inicjatywie:
Robert Węgrzyn, Mateusz Giercholski, Radosław Smreczak, Anna Matejuk:
autor: SP

4 dni temu










