Ośle mleko coraz bardziej popularne w Ameryce Południowej

bejsment.com 2 godzin temu

31-letnia Marcia Silgueyra z Argentyny dowiedziała się o mleku oślim, kiedy szukała alternatywy dla swojej córki Vicca, która jest uczulona na białko mleka krowiego i jaja. Dziewczynka zmuszona była pić mleko modyfikowane na bazie białka krowiego, bo nie przybierała na wadze. Silgueyra przekazała, iż Vicca miała bardzo duże problemy ze skórą. Dopiero po konsultacjach z gastroenterologiem dowiedziała się o mleku oślim.

Vicca od dwu miesięcy pije niemal litr oślego mleka dziennie. Mleko pochodzi z argentyńskiego przedsiębiorstwa Equslac, które dwa i pół roku temu otworzyło pierwszą w kraju mleczarnię oślego mleka. Mleczarnia Equslac znajduje się w mieście Tío Pujio w prowincji Kordoba i jest drugą tego typu w Ameryce Łacińskiej, po tej w Chile.

Mleczarnia posiada 300 osłów i produkuje około tysiąca litrów mleka miesięcznie. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) od 1,8% do 7,5% niemowląt w pierwszym roku życia ma alergię na białko mleka krowiego. Argentyńską mleczarnię założyli inżynier rolnictwa Pablo Talano, inżynier mechanik Jorge Muracta i weterynarz Luis Losinno.

Przedsiębiorstwo chce zwiększyć hodowlę do 5000 osłów i dodatkowo zaczęło wytwarzać mleko w proszku. Zdaniem Marcii Silgueyra, której dziecko spożywa mleko ośle, jest ono dobre zarówno dla zdrowia jak i dla domowego budżetu, bo kosztuje mniej od mleka modyfikowanego. W Argentynie litr mleka oślego kosztuje około 12 dolarów, podczas gdy we Francji 15–18 dolarów.

Historia farmy mlecznej Equslac zaczęła się dziesięć lat temu, kiedy Luis Losinno, współtwórca przedsiębiorstwa, odwiedził Chiński Uniwersytet Rolniczy w Pekinie. Losinno był bardzo zainteresowany hodowlą osłów, co skłoniło go do rozpoczęcia produkcji mleka oślego w Argentynie. Planuje on zorganizować trzy lokalne badania kliniczne na temat mleka w 2025-2026 roku.

Mleczarnia Equslac nawiązała współpracę ze Szpitalami Dziecięcymi La Plata, Szpitalami Italiano i Ludovica – obiektami medycznymi w Buenos Aires – oraz Szpitalem Dziecięcym Rosario. W badaniach nad produktem bierze udział siedmiu specjalistów. Diego Marmarusso, gastroenterolog dziecięcy ze specjalnością w alergiach pokarmowych, stwierdził, iż mleko ośle jest lepsze niż jakiekolwiek mleko wysokohydrolizowane.

Idź do oryginalnego materiału