Podczas jubileuszowej gali konkursu „Działania proekologiczne i prokulturowe w ramach strategii rozwoju województwa wielkopolskiego” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, 6 listopada w Sali Ziemi na terenie MTP wręczono nagrody. To już 25. edycja wydarzenia, stąd oprawa uroczystości miała szczególny charakter. W obu kategoriach nagrodzono wiele wspaniałych inicjatyw i projektów. Wśród laureatów w kategorii „Działania prokulturowe” nagrodę w wysokości 9 tysięcy złotych przyznano także Instytutowi Skrzynki za organizację festynu rodzinnego „Skrzynki Pełne Smaków”.
Nagrodę z rąk Jacka Bogusławskiego – członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego odbierał Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki, pomysłodawca nagrodzonego wydarzenia. Producentem pikniku była Liliana Kubiak – zastępca dyrektora Instytutu. Festyn rodzinny „Skrzynki Pełne Smaków” odbył się 17 września 2023 r. w siedzibie Instytutu – Dworze Skrzynki i otaczającym go parku. Był to to festiwal jesiennych tradycji kulinarnych Wielkopolski. Celem wydarzenia była promocja kuchni regionalnej oraz zwyczaju wekowania, kiszenia, suszenia darów natury, np. warzyw, owoców, ziół, czy grzybów, a także zachęcenie uczestników to poznawania lokalnych produktów, gwary poznańskiej, tańców i muzyki ludowej regionu Wielkopolski.
Udział w wydarzeniu był bezpłatny, liczbę uczestników szacuje się na ok. 3 000 osób. Czekały na nich liczne atrakcje. – Nie jest to jedyny cel, w jakim mieszkańcy Wielkopolski, w tym powiatu poznańskiego, odwiedzają ten niezwykły, odrestaurowany przez powiat poznański zabytkowy obiekt. Chętnie korzystają z oferty kulturalnej: koncerty, spektakle i recitale realizowane są tu kilka razy w miesiącu, a aktualna oferta znajduje się na stronie internetowej Dworu Skrzynki. Serdecznie zapraszamy na te wydarzenia, ale także właśnie na festyny rodzinne, które już na stałe cyklicznie odbywać się będą w lipcu i wrześniu. – podsumował Jan Babczyszyn.
Przygotował: Instytut Skrzynki