Polacy i Litwini świętowali na Manhattanie 234. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 maja

bialyorzel24.com 4 godzin temu

W środę, 7 maja, Polonia uczciła Święto Konstytucji 3 Maja w konsulacie generalnym RP na Manhattanie. W tym roku to podniosłe wydarzenie Polacy zorganizowali wspólnie ze swoimi litewskimi przyjaciółmi.

Wspólne święto

Rocznicowe obchody zgromadziły w nowojorskim konsulacie tłum gości. Przybyłych witali: konsul generalny RP w Nowym Jorku Mateusz Sakowicz oraz konsul generalny Litwy w metropolii nowojorskiej Dovydas Špokauskas. Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi członek Rady Miejskiej Nowego Jorku Robert Holden, stały przedstawiciel Litwy przy ONZ Rytis Paulauskas, dyrektorka Polskiego Instytutu Kulturalnego w Nowym Jorku Maja Steczkowska, naczelna prezes Korpusu Pomocniczego Pań przy SWAP 98-letnia sybiraczka Helena Knapczyk oraz weteran II wojny światowej 102-letni Fryderyk Dammont. Obecni byli także oficerowie US Army, reprezentanci polonijnych szkół i wielu innych polonijnych organizacji, a także przedstawiciele litewskiej społeczności Nowego Jorku.

Część oficjalną obchodów rozpoczął wicekonsul Mateusz Dębowicz, który poprowadził całą uroczystość. Okolicznościowe przemówienia wygłosili konsulowie generalni Polski i Litwy oraz Steve Olejasz – emerytowany oficer amerykańskiej armii i wiceprezes The American Friends of Kosciuszko Association w Akademii West Point. Konsul Mateusz Sakowicz w swojej krótkiej przemowie odniósł się do historii uchwalenia konstytucji 3 maja i jej roli w umacnianiu ważnych dla demokracji wartości. Z kolei konsul Dovydas Špokauskas, dziękując za możliwość zorganizowania wspólnego wydarzenia, nawiązał do historii Polski i Litwy oraz do bliskich wieloletnich relacji między obydwoma krajami. Jak zauważył, w obecnej sytuacji wojny w Ukrainie te dotychczasowe więzy powinny ulec jeszcze większemu zacieśnieniu.

Atrakcją na miejscu była możliwość zapoznania się z dokładną kopią konstytucji 3 maja. Faksymile udostępnił do wglądu znany nowojorski adwokat Przemysław Jan Bloch, pasjonat historii i kolekcjoner dzieł sztuki, z których wiele przekazał do instytucji i muzeów w Polsce. Zaprezentowana w konsulacie kopia została wykonana na podstawie egzemplarza przechowywanego w tej chwili w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie. Chętnych do obejrzenia zapisów ustawy rządowej z 1791 roku nie brakowało.

Artystyczne występy

W części artystycznej wieczoru wystąpiła mieszkająca w Nowym Jorku litewska pianistka Vilja Naujokaitis, której towarzyszyła ukraińska wiolonczelistka Valeriya Sholokhova. Artystki wykonały utwory Fryderyka Chopina oraz litewskich kompozytorów: Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa i Faustasa Latėnasa. Zgromadzona w konsulacie publiczność miała również okazję oklaskiwać Dziecięcy Chór Copernicus pod dyrekcją Bożeny Konkiel, który wystąpił wraz z pianistą Nicholasem Kaponyasem. Chór wykonał utwory: „Muzyka dla Kopernika” i „Dzielimy się uśmiechem” do muzyki Jana Krutula ze słowami Macieja Papierskiego, „Maki jak polska krew” do muzyki Krzysztofa Niegowskiego ze słowami Mariusza Manczaka oraz „Odę do radości” Ludwiga Van Beethovena.

Konstytucja 3 maja wpisuje się we wspólną historię naszych narodów, dlatego uznaliśmy, iż warto razem świętować to podniosłe wydarzenie – powiedział „Białemu Orłowi” konsul generalny Mateusz Sakowicz. – To dobry przykład, na którym można budować pozytywny przekaz, czerpiąc zarówno z dziedzictwa samej konstytucji, jak i z naszych dobrych, sąsiedzkich relacji. Cieszę się, iż mieliśmy okazję, aby zaprezentować tę historię szerszemu gronu, gdyż gościliśmy dzisiaj przedstawicieli wielu konsulatów, organizacji polonijnych i mediów. Z kolei mecenas Bloch był na tyle uprzejmy, iż umożliwił choćby fizyczne dotknięcie i przewertowanie kopii konstytucji, dzięki czemu mogliśmy wręcz dotknąć prawdziwej historii – dodał.

Kulinarne atrakcje

Ostatnim akcentem wieczoru było świętowanie i zacieśnianie relacji, w tym polsko-litewskich, w bardziej kameralnej oprawie. Nie zabrakło przy tym polsko-litewskich akcentów kulinarnych. Dla gości przewidziano między innymi takie wykwintne specjały jak: pyzy z grzybami, cepeliny litewskie, roladki z karkówki nadziewane boczkiem, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym, pieczarki faszerowane mięsem wieprzowym, czy też bitki wołowe w sosie grzybowym.

Tekst i zdjęcia: Marcin Żurawicz

Idź do oryginalnego materiału