Polędwiczka wieprzowa w bekonie z sosem musztardowo-miodowym

1 rok temu
Zdjęcie: Na zdjęciu: Polędwiczka wieprzowa w bekonie z sosem musztardowo-miodowym / fot. Magdalena Sitek - Radio Kielce


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Na zdjęciu: Polędwiczka wieprzowa w bekonie z sosem musztardowo-miodowym / fot. Magdalena Sitek – Radio Kielce

Polędwiczka wieprzowa w bekonie z sosem musztardowo-miodowym

SKŁADNIKI:
  • polędwiczka wieprzowa 15 dkg
  • boczek wędzony ( nie parzony) 3 plastry
  • pieprz
  • sól
  • papryka wędzona
  • czosnek mielony
  • papryczka chilli
  • czosnek 1 ząbek
  • olej 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • musztarda delikatesowa 1 łyzka
  • miód 1 łyżka
  • śmietana 30 proc. – 100 ml
  • mix sałat
  • pomidor 1 szt.
  • ogórek świeży 1 szt.
  • koperek
  • szczypiorek
  • woda z ogórków konserwowych 100 ml
  • czerwona papryka( około 10 gr.)
  • cukier puder-1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę czyścimy z błon, myjemy i kroimy na 3 równe części. Następnie mięso marynujemy w suchych przyprawach ( pieprz, sól, papryka wędzona i czosnek) i odstawiamy na około 6 godzin.

Po tym czasie polędwiczki owijamy plastrami boczku i spinamy wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut i pieczemy w temperaturze 160 stopni.

Sos : łączymy masło, olej, musztardę i miód. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli i śmietankę 30. Dokładnie mieszamy.

Sos winegret: wodę z ogórków konserwowych mieszamy z drobno posiekaną czerwoną papryką , koperkiem, szczypiorkiem, solą , pieprzem i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy i takim sosem polewamy mix sałat. Na wierzch dajemy ogórka pokrojonego w paski i pomidorki pokrojone w cząstki.

Smacznego!

Autor:



Idź do oryginalnego materiału