Ze srebrem ze stadionu PGE Narodowego wraca Koło Gospodyń Wiejskich w Węglinie, z gminy Trzydnik Duży w powiecie kraśnickim, które na medal przygotowało nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej.
W Warszawie odbył się ogólnopolski finał Bitwy Regionów, czyli konkursu kulinarnego promującego bogactwo lokalnych smaków. Drugie miejsce zajęli w nim przedstawiciele województwa lubelskiego.
CZYTAJ: Można było choćby upiec własny cebularz. Smaczne święto z atrakcjami [ZDJĘCIA]
Wcześniej KGW w Węglinie wygrało II etap konkursu, rozegrany w sierpniu w Janowie Podlaskim. Wówczas to przygotowana przez nie potrawa została uznana za najlepsze danie naszego regionu.
W ogólnopolskim finale zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Zakocie „Wygodni Zakociacy” (województwo mazowieckie) za raki po polsku – derte koty, a trzecie KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie (województwo łódzkie) za żur opoczyński.
W Bitwie Regionów biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich, a także stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie regionalnych tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu są zobowiązani do przygotowania potraw według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców. Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni.
Ogólnopolski finał Bitwy Regionów odbył się podczas Festiwalu Polskiej Żywności „Kupuj świadomie”, zorganizowanego 6 i 7 września na stadionie PGE Narodowym w Warszawie.
RL / opr. ToMa
Fot. Jakub Stefaniak Facebook