Potrawa na medal. Lubelskie na podium Bitwy Regionów

4 godzin temu
Zdjęcie: Potrawa na medal. Lubelskie na podium Bitwy Regionów


Ze srebrem ze stadionu PGE Narodowego wraca Koło Gospodyń Wiejskich w Węglinie, z gminy Trzydnik Duży w powiecie kraśnickim, które na medal przygotowało nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej.

W Warszawie odbył się ogólnopolski finał Bitwy Regionów, czyli konkursu kulinarnego promującego bogactwo lokalnych smaków. Drugie miejsce zajęli w nim przedstawiciele województwa lubelskiego.

CZYTAJ: Można było choćby upiec własny cebularz. Smaczne święto z atrakcjami [ZDJĘCIA]

Wcześniej KGW w Węglinie wygrało II etap konkursu, rozegrany w sierpniu w Janowie Podlaskim. Wówczas to przygotowana przez nie potrawa została uznana za najlepsze danie naszego regionu.

W ogólnopolskim finale zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Zakocie „Wygodni Zakociacy” (województwo mazowieckie) za raki po polsku – derte koty, a trzecie KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie (województwo łódzkie) za żur opoczyński.

W Bitwie Regionów biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich, a także stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie regionalnych tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu są zobowiązani do przygotowania potraw według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców. Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni.

Ogólnopolski finał Bitwy Regionów odbył się podczas Festiwalu Polskiej Żywności „Kupuj świadomie”, zorganizowanego 6 i 7 września na stadionie PGE Narodowym w Warszawie.

RL / opr. ToMa

Fot. Jakub Stefaniak Facebook

Idź do oryginalnego materiału