Podstawą jesiennego menu powinny być ciepłe i rozgrzewające posiłki. Codziennie jedz zupy-kremy, np. z dyni lub brokułów, które są bombą witaminy C i antyoksydantów. Warto włączyć do diety naturalne rozgrzewacze czyli i mbir i kurkumę ( dodawaj je do potraw, aby podkręcić metabolizm i aktywnie walczyć z infekcjami), ciepłe napoje – zacznij dzień od herbaty z cytryną i miodem. Bezwzględnie unikaj zimnych napojów, które wychładzają organizm. Warto też włączyć do diety owsianka z cynamonem na śniadanie to zastrzyk energii na cały dzień.
istotną rzeczą jest aby pamiętać o nawodnieniu. Przeciętnie należy pić 2-3 litry płynów dziennie. W okresie niedoboru słońca konieczna jest również suplementacja witaminy D – skonsultuj jej dawkę z lekarzem. W diecie 2-3 razy w tygodniu powinny pojawić się pieczone ryby, które są naturalnym źródłem tej witaminy.
Podlaski