Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu rozpoczął się 15 sierpnia i potrwa cztery dni. Jak co roku głównym elementem festiwalu jest Jarmark Dobrego Smaku. Na placu Kolegiackim rozstawione zostały kramy z przysmakami z wielu regionów Polski, jak również z Węgier, Hiszpanii, Francji, Litwy czy Bliskiego Wschodu.
Od czwartku do niedzieli będzie można rozsmakowywać się w autentycznych oscypkach, korbaczach i redykołkach, genialnej tureckej baklawie i burkach. Nie zabraknie także straganu z okazałymi i zdrowymi ziołami, warzywami i roślinami ozdobnymi na balkony i do ogródków. A miłośnicy kuchni wielkopolskiej będą mogli rozkoszować się w tradycyjnych poznańskich pyrach z gzikiem czy szarych kluchach.
Odwiedzający festiwal będą mogli skosztować trunków, zaglądając na stoiska winiarskie, stragany z destylatami, cydrami czy piwami rzemieślniczymi. A dla zwolenników napojów niealkoholowych wystawcy przygotują lemoniady czy kwas chlebowy. Będzie w czym wybierać, słuchając dobrej muzyki.
Fot. Przemysław Łukaszyk
W rytmie jazzu i muzyki rozrywkowej
Podczas festiwalu zagrają głównie młodzi poznańscy muzycy, którzy codziennie prezentować będą standardy jazzu i muzyki rozrywkowej w autorskich aranżacjach. Festiwal rozpoczął się 15 sierpnia w południe, gdzie na pl. Kolegiacki pojawił barwny korowód uczestników Światowego Przeglądu Folkloru „Integracje”. Muzyką i tańcem uraczą nas zespoły z Peru, Japonii, Turcji, Czarnogóry, Bośni i Hercegowiny oraz Polski oczywiście.
Po raz kolejny imprezie towarzyszyć będzie Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych – wydzielona strefa, gdzie swoje trunki prezentować będą małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek.
Zamknięte słońce w butelce
Atrakcją festiwalu będzie, już po raz 18-nasty, turniej Polska Nalewka Roku. Swoje nalewki może zgłosić każdy, kto w domu, w piwniczce czy na działce „zamyka słońce w butelce” jak zwykł mawiać wieloletni przewodniczący kapituły Piotr Bikont. W tym roku poza Grand Prix oraz złotymi, srebrnymi i brązowymi medalami konkursu, jury przyzna także nagrody specjalne im. Hanny Szymanderskiej i Piotra Bikonta.
Tegoroczny konkursu Polska Nalewka Roku odbędzie się w sobotę 17 sierpnia 2024 w Poznaniu. Laureaci zostaną ogłoszeni o godzinie 20.00 na scenie na poznańskim Placu Kolegiackim.
Wymiana doświadczeń i wspólna degustacja
Nalewki można przysłać do organizatorów festiwalu lub przyjechać do Poznania osobiście i skorzystać z okazji, by spotkać się i wymienić doświadczeniami z innymi uczestnikami konkursu podczas wspólnej degustacji wszystkich zgłoszonych do konkursu trunków, na którą tradycyjnie organizatorzy zapraszają uczestników zaraz po wieczornym ogłoszeniu wyników.
Udział w konkursie to nie tylko możliwość poddania swoich domowych trunków pod ocenę ekspertów, ale także okazja do spotkań, wymiany doświadczeń porad i pomysłów z szerokim gronem twórców nalewek z całej Polski.
Program Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku:
- czwartek, 15 sierpnia, godz. 12.00 – 22.00
- piątek, 16 sierpnia, godz. 11.00 – 22.00
- sobota, 17 sierpnia, godz. 11.00 – 22.00
- niedziela, 18 sierpnia, godz. 11.00 – 19.00
Koncerty – muzyka na żywo:
- czwartek, 15 sierpnia, godz. 14.00 – 19.00
- piątek ,16 sierpnia, godz. 16.00 – 21.00
- sobota, 17 sierpnia, godz. 16.00 -20.00
- niedziela, 18 sierpnia, godz.12.00 – 16.00
Współorganizatorami tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku są Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i Estrada Poznańska.
AL