Na nowym stadionie miejskim na początku może zabraknąć gastronomii. W przetargu na wykonanie lokali, hotelu i strefy VIP zgłosił się tylko wykonawca stadionu. Firma bardzo przesadziła z ceną, bo miasto unieważniło przetarg.
Budowa stadionu miejskiego w Katowicach zakończyła się oficjalnie z końcem października. Teraz w obiekcie na Załęskiej Hałdzie prowadzone są odbiory techniczne. Jednak nie wszystko we wnętrzach nowego kompleksu złożonego z hali i stadionu zostało zrealizowane w ramach wartego ponad 280 mln złotych kontraktu.
Budowa nie objęła stref komercyjnych. To element stadionu, który zostanie zrealizowany poza głównym zamówieniem na budowę obiektu. Katowickie Inwestycje na początku października ogłosiły przetarg na „wykonanie dokumentacji projektowej oraz robót budowlanych związanych z wykończeniem i wyposażeniem stref komercyjnych stadionu miejskiego w zakresie hotelowym, gastronomicznym i handlowym”. Chodzi o hotel, kilkanaście punktów gastronomicznych i lokal handlowy, które mają zająć łącznie ok. 1,9 tys. m kw.
Ma powstać kilka kiosków gastronomicznych, w których przy okienku będzie można kupić jedzenie i picie. Poza tym zaplanowano trzy większe punkty gastronomiczne, strefy przypominające te w centrach handlowych. Największa w ofercie gastronomicznej stadionu ma być restauracja połączona ze stołówką o powierzchni prawie 400 m kw. Założenie jest takie, iż będzie samoobsługowa, a jedzenie na wagę wydawane na tackach. Poza tym na tym samym poziomie, co restauracja mają powstać jeszcze dwa lokale – kawiarnia i sklep kibica. Strefę komercyjną będzie dopełniała także strefa VIP o powierzchni 500 m kw. i hotel oferujący 15 pokoi dwuosobowych oraz 2 apartamenty dwuosobowe w standardzie 3-gwiazdkowym.
Katowickie Inwestycje chciały na strefę komercyjną stadionu przeznaczyć 14,8 mln zł brutto. Po otwarciu ofert okazało się, iż jedyna oferta przekracza ten budżet o 9 mln złotych. Wykonawca stadionu zaproponował realizację za 23,8 mln zł. Po kilkunastu dniach przetarg unieważniono. Należy oczekiwać kolejnego, ale to przedłuża udostępnienie m.in. oferty gastronomicznej. Realizacja inwestycji ma potrwać ok. 8 miesięcy.