Mandarynki to nie tylko świąteczny rarytas, ale i bogactwo witamin oraz minerałów, które są nieocenione dla naszego zdrowia. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy spożyć zaledwie dwie sztuki tego owocu. Jednak często zastanawiamy się, jak uniknąć niespodzianek w postaci pestek. Odpowiedź kryje się w szczegółach ich wyglądu. Wybierając mandarynki, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich świeżość, ale i na potencjalną obecność pestek. Świeże owoce powinny charakteryzować się jędrną i gładką skórką, wolną od oznak wysuszenia czy pleśni. Czy wiedzieliście, iż twarda lub wyjątkowo cienka skórka może zwiastować nadmierną dojrzałość lub długi okres przechowywania? Również miejsce po ogonku mandarynki dostarcza nam cennych informacji. jeżeli jest ono białe lub kremowe, możemy być pewni, iż owoc jest świeży. Natomiast brązowe lub sinawe zabarwienie może sygnalizować, iż mandarynka już nieco straciła na świeżości. A co z pestkami? Okazuje się, iż mandarynki bez pestek często mają lekko czerwonawą barwę oraz grubsza, "puchatą" skórkę, która łatwo odchodzi od miąższu.
Prosty trik na pestki w mandarynkach. Sprawdź, jak ich uniknąć
wdi24.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Regionalne
- Prosty trik na pestki w mandarynkach. Sprawdź, jak ich uniknąć
Powiązane
Świnoujście – Kamera na żywo na plaży
54 minut temu
Nakło nad Notecią: Promocja na ferie
1 godzina temu
Julian Kobielski
2 godzin temu
Henryka Bamber
2 godzin temu
Ten wieczór należy do was [ Wiadomości ]
2 godzin temu
Rząd Izraela zatwierdził porozumienie z Hamasem
3 godzin temu
Polecane
Małopolscy terytorialsi szkolili się w górach / zdjęcia
5 godzin temu
Przewodniczący Wilbik zostanie odwołany?
5 godzin temu