Skąd pochodzi kakao? Jak wygląda proces jego przemiany w czekoladę? Co trzeba zrobić, by wydobyć smak, uwielbiany przez dzieci i dorosłych? Takie kwestie nie są już tajemnicą dla uczniów oddziałów przedszkolnych Szkoły Podstawowej w Niegowici. – To były pyszne i pouczające warsztaty, które na długo pozostaną w pamięci naszych przedszkolaków – podsumowuje „Dzień z czekoladą” niegowicka podstawówka na swej stronie internatowej.
Słodkie warsztaty zorganizowano w ramach zajęć z preorientacji zawodowej.
– Mama Melanii z grupy Sówek – Pani Marietta wraz z Panią Ulą, przygotowały dla dzieci niesamowite zajęcia, podczas których mali odkrywcy poznali tajniki powstawania czekolady. Dzieci dowiedziały się, skąd pochodzi kakao, jak wygląda proces tworzenia tabliczki czekolady i jakie etapy trzeba przejść, by powstał ten pyszny smak – relacjonuje szkoła.
Najwięcej frajdy sprawiła przedszkolakom część praktyczna zajęć. Dzieci samodzielnie mieliły ziarna kakaowca, a potem wykonały swoje czekoladowe, zdobione lizaki, które wyglądały i smakowały doskonale.
– Podczas spotkania Pani Marietta opowiedziała również o swojej pracy, dzieląc się ciekawostkami i doświadczeniem związanym z zawodem. A dzieci z ogromnym zainteresowaniem słuchały i zadawały mnóstwo pytań – opisuje SP w Niegowici.

zdjęcia: materiały SP w Niegowici



![[FOTO] Dankowice: spektakularne wodowanie. Kierowca dopłynął do brzegu](https://img.bielskiedrogi.pl/2025/12/1000391387_983f.jpg)







