Bitwa Regionów w Lubartowie zakończyła się smakowitym sukcesem KGW w Rudnie. To właśnie ich pieczona golonka nadziewana zasmażaną kiszoną kapustą podana ze swojskim chlebem i karmelizowaną cebulką z miodem zdobyła pierwsze miejsce w kulinarnej rywalizacji Kół Gospodyń Wiejskich.
Lubartów, 27 lipca, stał się kulinarnym sercem regionu. Podczas wydarzenia „Annowanie 2025” odbył się I etap ogólnopolskiego konkursu Bitwa Regionów, w którym wzięło udział 14 kół z powiatów lubartowskiego i łukowskiego. Na stołach królowała tradycja.
Laureaci konkursu:
Koło Gospodyń Wiejskich w Rudnie – Pieczona golonka nadziewana zasmażaną kiszoną kapustą podana ze swojskim chlebem, przybrana karmelizowaną cebulką z miodem
Koło Gospodyń Wiejskich „Rokitno bez Granic” w Rokitnie – Wyśmienity dar złotych wiejskich pól i łąk
Koło Gospodyń Wiejskich w Gołębiu – Gołębskie gniazdo pod śmietanową chmurką w białym rosole
Wśród pozostałych dań znalazły się m.in.:cwaniak z przeszkodami, perlica spowita piwem, paprykarz z firlejowskiego szczupaka, czy luksus biedoty.
Wydarzenie było częścią kampanii #KupujŚwiadomie, organizowanej przez KOWR i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, promującej polskie produkty oraz świadome wybory konsumenckie.
Zwycięskie koło otrzymało nie tylko nagrodę finansową, ale również zaproszenie do kulinarnego kącika programu „Miłe Popołudnie” w TVP3 Lublin, gdzie już 30 lipca zaprezentuje swoją potrawę. Przed KGW z Rudna także półfinał – który odbędzie się 9 sierpnia 2025 r. w Janowie Podlaskim, podczas Narodowego Pokazu Koni Arabskich Czystej Krwi.
(kw)