Plac Kolegiacki w centrum Poznania po raz kolejny stał się areną kulinarnej uczty – ruszył XVII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Organizatorzy tegorocznej imprezy – tak jak w zeszłym roku – postawili na kameralność. Wydarzenie zaprasza na podróż przez różnorodne smaki, tradycyjne potrawy, alkohole rzemieślnicze oraz dźwięki muzyki folklorystycznej.
Kramy z jedzeniem w centrum Poznania
Od piątku, 11 sierpnia do wtorku, 15 sierpnia plac Kolegiacki w Poznaniu żyje smakami z całej Polski i zagranicy podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Przestrzeń festiwalowa jest skromniejsza niż rynek, bardziej kameralna. Tegoroczna edycja jest w wersji „lajt”, a organizatorzy przekonują, iż kładzie nacisk na jakość i autentyczność doznań kulinarnych.
Jarmark Dobrego Smaku stanowi centralny punkt programu festiwalu. Wystawcy prezentują smaki z wielu regionów Polski. Nie tylko kuchnia rodzima gości na kramach, ale także dania i wyroby z Węgier, Hiszpanii, Francji, Litwy i Bliskiego Wschodu. Wina, piwa oraz tradycyjne poznańskie specjały, takie jak pyry z gzikiem i szare kluchy.
Festiwal to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także dla zmysłów i ucha. Specjalna strefa poświęcona jest niezależnym destylarniom ginu, whisky, okowit i wódek, zapewniając miłośnikom alkoholi rzemieślniczych okazję do degustacji. W tle rozbrzmiewać będzie muzyka jazzowa i rozrywkowa.
Festiwal jest także miejscem, gdzie pasjonaci tworzenia domowych nalewek zmierzą się w turnieju „Polska Nalewka Roku”. To okazja do prezentacji niepowtarzalnych smaków, a najlepsze trunki zostaną uhonorowane złotymi, srebrnymi i brązowymi medalami. Ponadto, z okazji Światowego Festiwalu Folkloru „Integracje”, odwiedzający będą mieli okazję podziwiać występy folklorystycznych zespołów.
Przykładowe ceny:
- olej – 13-25 zł (w zależności od rozmiaru)
- oscypek klasyczny miękki – 30 zł
- miody – 19 – 45 zł (w zależności od rozmiaru)
- czarna kawa – 12-16 zł (w zależności od rozmiaru)
- kiełbasa z jelenia – 87 zł / kg
- langosz tradycyjny – 15 zł
- smażone warzywa – 22 zł
- hummus falafel – 22 zł
- jabłko w czekoladzie – 12 zł
- golonka – 12 zł / 100g
- kiełbasa – 10 zł / 100 g
- bigos – 20 zł
- kapusta – 7 zł
- frytki – 15 zł