Wprawdzie województwo świętokrzyskie nie leży nad morzem, ale słynie z… gospodarstw rybackich. Właśnie między innymi z nich pochodzić będą w tym roku ryby na wigilijne stoły w naszym regionie. Stawów mamy 35!
Od półtora tysiąca do 400 tys. kilogramów ryb różnych gatunków produkują rocznie gospodarstwa rybackie w swoich stawach zlokalizowanych na terenie województwa świętokrzyskiego.
– Ryby z 35 świętokrzyskich stawów trafiają nie tylko na regionalne czy polskie stoły, ale jadą także za granice naszego państwa – mówi Marian Hnatko, zastępca dyrektora Świętokrzyskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kielcach.
Hoduje się u nas przede wszystkim słynnego karpia, któremu mało który z innych regionów może dorównać, ale i smaczne pstrągi czy szczupaki oraz wiele innych. W sumie około dziesięciu gatunków, które ogromnym zainteresowaniem cieszą się szczególnie w okresie świąt.
– Gospodarstwa, które funkcjonują na naszym terenie przede wszystkim koncentrują się na rozwoju produkcji, więc następuje kontynuacja ich działalności, jednak warto podkreślić, iż w województwie świętokrzyskim mamy też takie gospodarstwa rybackie, które specjalizują się w hodowli narybka, który jest potem odsprzedawany do innych hodowli. Tylko w ostatnich dwóch latach – 2024-2025 zawarliśmy z rolnikami, hodowcami ryb umowy na kwotę ponad 32 milionów złotych – informuje Marian Hnatko.



1 godzina temu





