

W Przysieczy realizowane są warsztaty pod hasłem: Historia w słoiku zamknięta. Celem inicjatywy jest nauczenie młodych osób robienia własnych przetworów. Na zajęciach mile widziani są także seniorzy, którzy mogą zaprezentować swój warsztat. Wydarzenie zorganizowano przy wsparciu budżetu Województwa Opolskiego.
– Pomysł narodził się z tego, iż w ostatnim czasie zauważyłem, iż w sklepach i domach, w których bywam, ludzie coraz rzadziej robią przetwory. W inicjatywie chodzi o to, by stworzyć możliwość, aby seniorzy mogli przekazać swoje umiejętności i doświadczenia wnukom. Sensem wszystkiego jest spotkanie, podczas którego wytwarzamy coś wspólnie i przekazujemy historie – wyjaśnia Krzysztof Janikula, prezes Fundacji Bonus.
– Przyszliśmy na zaproszenie, wiedząc, iż takie przedsięwzięcie będzie organizowane. My, co prawda, te umiejętności już poznaliśmy w naszym przedszkolu – dzieci kisiły kapustę, robiły kompoty, przetwory i tak dalej – mówi Barbara Wlaźlik, dyrektor Niepublicznego Żłobka i Przedszkola w Przysieczy.
– Nauczyłam się kisić i robić zapasy na zimę – opowiada Adrianna, uczestniczka warsztatów.
– Na zajęciach robiliśmy kapustę kiszoną – dodaje Filip, uczestnik zajęć.
– Nauczyliśmy się na tych warsztatach kisić ogórki, robić dżem truskawkowy i kapustę kiszoną – wylicza Zosia, biorąca udział w zajęciach.
Przypominamy, iż warsztaty potrwają do jutra. Wydarzenie odbywa się w ramach zadania publicznego Opolska wieś dzieciom i seniorom, które wspiera rozwój wspólnot i społeczności lokalnych.
Krzysztof Janikula, Barbara Wlaźlik, uczestnicy:
Dłuższy materiał:













Autor: Jerzy Dorosz