Zwykle placówki służby zdrowia nie kojarzą się raczej z miejscem, gdzie można dobrze zjeść. Szpital Wielospecjalistyczny w Jaworznie chce to zmienić i prowadzi pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”.
Odpowiednia – smaczna i dobrze zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Może także przyspieszać powrót do zdrowia i poprawiać nasz dobrostan psychiczny. Posiłki w szpitalach nie kojarzą się jednak zbyt dobrze – w przeszłości często nie wyglądały zbyt apetycznie i nie zachęcały pacjentów. Postanowiono to jednak zmienić. W grudniu Szpital Wielospecjalistyczny w Jaworznie przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”, który został wprowadzony przez Ministerstwo Zdrowia.
-Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia – zauważają eksperci Narodowego Funduszu Zdrowia. -Odpowiednie żywienie w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a adekwatna ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych – dodają. W jaworznickim szpitalu wzięto sobie mocno do serca zalecenia z NFZ i wdrożono program, którego efekty już widać.
Szpital Wielospecjalistyczny każdego dnia na swoich stronach publikuje zdjęcia posiłków serwowanych pacjentom. Trzeba przyznać, iż wyglądają apetycznie, chociaż oczywiście nie wygląd jest tutaj najważniejszy. Posiłki przede wszystkim mają być zdrowe i dobrze zbilansowane, a ich smak i wygląd są tutaj wartością dodaną. Zasadniczym celem programu „Dobry posiłek w szpitalu” jest przede wszystkim zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalu. Jaworznicka placówka dobrze wykorzystuje środki uzyskane na ten cel z NFZ. Wszystkie posiłki dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospis przygotowany przez dietetyka. Dobrze odżywiony pacjent z reguły szybciej wraca do zdrowia i krócej przebywa w szpitalu, co z kolei korzystnie wpływa na jego zdrowia i stan psychiczny. Program pilotażowy potrwa do 30 czerwca.