Smak tradycji? Na Opolszczyźnie ma się doskonale!

opowiecie.info 4 godzin temu

Od kiszonek po pieczyste, od miodów po pierogi z niespodzianką – stoły aż uginały się od kulinarnych skarbów regionu. Za nami regionalny etap ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który ponownie pokazał, iż tradycja ma smak. I to jaki!

Jeśli ktoś myśli, iż prawdziwe emocje przeżywa się tylko na stadionach albo podczas kampanii wyborczych, to z pewnością nie był nigdy na konkursie kulinarnym z prawdziwego zdarzenia. A taki właśnie był – pachnący, aromatyczny i pysznie emocjonujący konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Znów udowodnił, iż jedzenie to coś więcej niż potrzeba – to dziedzictwo, tożsamość i miłość podana na talerzu.

Regionalny etap konkursu to wydarzenie z duszą. Tu nie ma przypadkowych potraw ani produktów wymyślonych na pokaz. Tu każdy smalec ma swoją historię, a każdy ser to opowieść o cierpliwości, pracy rąk i kulinarnej pasji. Komisja jurorska nie miała łatwego zadania – 42 produkty regionalne i 6 drużyn w kategorii potrawy, a wśród nich 13 kandydatów do prestiżowej nagrody „Perła”.

Wicemarszałek Zuzanna Donath-Kasiura nie kryła uznania – i trudno się dziwić. Bo jak tu nie klaskać, gdy na stole ląduje domowy chleb, jakiego już nie kupisz w sklepie, obok niego pęta kiełbasy pachnące dymem i czosnkiem, a w miseczkach kiszonki, które mogą śmiało konkurować z najlepszymi azjatyckimi fermentami? – Cóż może być piękniejszego i przyjemniejszego niż jedzenie? – pytała retorycznie podczas gali. I miała rację.

To jednak nie tylko kulinarna uczta – to też sposób na ocalenie przed zapomnieniem smaków, które niosą pamięć o naszych babciach, o dawnych domach i wspólnym gotowaniu bez pośpiechu. Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego podkreśliła, iż z Opolszczyzny wyjeżdża zawsze z zachwytem, bo to region niejednoznaczny, złożony, smakowo zaskakujący. I ta kulinarna mozaika – trochę śląska, trochę kresowa, trochę wiejska – tworzy unikalną opowieść.

Nie chodzi tu o snobizm czy modę na „eko”. Chodzi o ludzi, którzy pielęgnują przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. O panie z KGW, które wiedzą, jak przyrządzić kaczkę z jabłkami tak, żeby zmiękło serce choćby najbardziej zatwardziałemu smakoszowi. O pszczelarzy, którzy o swoich miodach mówią jak poeci. I o producentów serów, którzy nie uganiają się za przemysłem, tylko kroją każdy krążek z szacunkiem dla rzemiosła.

Regionalni laureaci mają szansę powalczyć o ogólnopolskie „Perły” podczas targów „Smaki Regionów”. Ale już teraz są zwycięzcami – bo robią coś, co ma sens, smak i znaczenie. A my, jako konsumenci, mamy obowiązek wspierać ich nie tylko oklaskami, ale i codziennymi wyborami przy sklepowej półce.

Smak tradycji? Na Opolszczyźnie ma się doskonale. Pachnie świeżym chlebem, kwaśną kapustą i dymioną śliwką. I – na szczęście – nie zamierza znikać z talerzy.

Oto tegoroczni zwycięzcy i wyróżnieni:

W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego przyznano trzy wyróżnienia:

  • Udziec kozi – Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo w Dolinie Odry, Krystyna Henzel
  • Wyndzuny bioły syr – Serolli, Oliwier Jarosz
  • Miód lipowy – Pasieka Zapylone, Kewin Kroll

Podkategoria: Produkty mleczne:

Dwie I nagrody

  • Opa zdrzały ser kozi dojrzewający – Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma z Wysokiej Aneta i Andrzej Pająk
  • Twaróg Kozi Chudobski – Gospodarstwo Rolne Kozi Dar, Małgorzata i Roman Famuła

Podkategoria: Miody

I miejsce

  • Rudnicki nektarowy miód wrzosowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne Maja, Andrzej Krzak

W kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”

Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne przyznano dwa I miejsca:

  • Kiełbasa swojska – KGW w Wierzbicy Górnej Wierzbiczanki
  • Szynka dojrzewająca – Seba Jan Gorzelik

Podkategoria: Produkty i przetwory z ryb:

I miejsce:

  • Pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką – Gospodarstwo Rybackie Niemodlin

W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego przyznano trzy wyróżnienia:

  • Chleb Staropolski – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
  • Rumstick – Gospodarstwo Agroturystyczne Ketzler’s, Alojzy Ketzler
  • Szpajza z kwity-pigwy – SKGW Chrzelice

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

przetwory owocowe

  • I miejsce: Latwerga – Koło Gospodyń Wiejskich Głogówek Winiary

produkty zbożowe

  • I nagroda: Chleb dożynkowy – Piekarnia Wodnicki

wyroby cukiernicze przyznano dwa I miejsca

  • Piernik długodorzewający – KGW Kijów
  • Mazurek królewski – KGW Bogdanowice

W kategorii napoje regionalne przyznano wyróżnienie:

  • Napój leśny – Wiejska Manufaktura Jessica Lochmajer

W kategorii inne produkty regionalne przyznano wyróżnienie:

  • Musztarda – pasieka Leśne Skrzaty, Małgorzata Tarara

W kategorii inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi, I miejsce:

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Olejarnia Kamerlik, Roman Hanusiewicz

W tegorocznej edycji konkursu do Nagrody PERŁA 2025 Komisja Konkursowa nominowała następujące produkty:

  1. Tort Pani Rejentowej, KGW w Bogdanowicach
  2. Cykota z rabarbarem, Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie
  3. Bułka drożdżowa z kruszonką, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
  4. Piernik z Landwergą, KGW Głogówek Winiary
  5. Pflaumus, Lidia Fronia
  6. Miód z sadu wielokwiatowy, Pasieka Zapylone Kewin Kroll
  7. Dymiona koza, ser kozi wędzony Kozia Ferma Aneta Pająk
  8. Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
  9. Sandacz z jeziora Otmuchowskiego, KGW Kijów

W kategorii Potrawa regionalna do zmagań zgłosiło się sześć drużyn. Komisja konkursowa przyznała wyróżnienia dla:

  1. Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Jaryszowie za kapuśniak z młodej kapusty oraz kaszankę na duszonej cebuli z młodymi ziemniakami i kiszoną młodą kapustą.
  2. Koło gospodyń wiejskich Kadłub Wolny za nudelzupę i karczek wołowy w musztardzie z bratkartoflami i buraczkami
  3. KGW w Myśliborzycach Myśliborzanie za zupę staropolską z karkówką oraz naleśniki z migdałową masą

III miejsce:

Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach za żurek na serwatce i pierogi z kaszą z serem

II miejsce:

Opolanka sp. z o. o. za mus z karpia niemodlińskiego oraz pranzunki

I miejsce:

Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu za grochówkę na szpeku przerastanym oraz karminadle z kartoflami i buraczkami.

Do Nagrody Perła Komisja Konkursowa nominowała KGW w Grocholubiu.

Fot. UMWO

Idź do oryginalnego materiału