Od kiszonek po pieczyste, od miodów po pierogi z niespodzianką – stoły aż uginały się od kulinarnych skarbów regionu. Za nami regionalny etap ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który ponownie pokazał, iż tradycja ma smak. I to jaki!
Jeśli ktoś myśli, iż prawdziwe emocje przeżywa się tylko na stadionach albo podczas kampanii wyborczych, to z pewnością nie był nigdy na konkursie kulinarnym z prawdziwego zdarzenia. A taki właśnie był – pachnący, aromatyczny i pysznie emocjonujący konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Znów udowodnił, iż jedzenie to coś więcej niż potrzeba – to dziedzictwo, tożsamość i miłość podana na talerzu.
Regionalny etap konkursu to wydarzenie z duszą. Tu nie ma przypadkowych potraw ani produktów wymyślonych na pokaz. Tu każdy smalec ma swoją historię, a każdy ser to opowieść o cierpliwości, pracy rąk i kulinarnej pasji. Komisja jurorska nie miała łatwego zadania – 42 produkty regionalne i 6 drużyn w kategorii potrawy, a wśród nich 13 kandydatów do prestiżowej nagrody „Perła”.
Wicemarszałek Zuzanna Donath-Kasiura nie kryła uznania – i trudno się dziwić. Bo jak tu nie klaskać, gdy na stole ląduje domowy chleb, jakiego już nie kupisz w sklepie, obok niego pęta kiełbasy pachnące dymem i czosnkiem, a w miseczkach kiszonki, które mogą śmiało konkurować z najlepszymi azjatyckimi fermentami? – Cóż może być piękniejszego i przyjemniejszego niż jedzenie? – pytała retorycznie podczas gali. I miała rację.
To jednak nie tylko kulinarna uczta – to też sposób na ocalenie przed zapomnieniem smaków, które niosą pamięć o naszych babciach, o dawnych domach i wspólnym gotowaniu bez pośpiechu. Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego podkreśliła, iż z Opolszczyzny wyjeżdża zawsze z zachwytem, bo to region niejednoznaczny, złożony, smakowo zaskakujący. I ta kulinarna mozaika – trochę śląska, trochę kresowa, trochę wiejska – tworzy unikalną opowieść.
Nie chodzi tu o snobizm czy modę na „eko”. Chodzi o ludzi, którzy pielęgnują przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. O panie z KGW, które wiedzą, jak przyrządzić kaczkę z jabłkami tak, żeby zmiękło serce choćby najbardziej zatwardziałemu smakoszowi. O pszczelarzy, którzy o swoich miodach mówią jak poeci. I o producentów serów, którzy nie uganiają się za przemysłem, tylko kroją każdy krążek z szacunkiem dla rzemiosła.
Regionalni laureaci mają szansę powalczyć o ogólnopolskie „Perły” podczas targów „Smaki Regionów”. Ale już teraz są zwycięzcami – bo robią coś, co ma sens, smak i znaczenie. A my, jako konsumenci, mamy obowiązek wspierać ich nie tylko oklaskami, ale i codziennymi wyborami przy sklepowej półce.
Smak tradycji? Na Opolszczyźnie ma się doskonale. Pachnie świeżym chlebem, kwaśną kapustą i dymioną śliwką. I – na szczęście – nie zamierza znikać z talerzy.






Oto tegoroczni zwycięzcy i wyróżnieni:
W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego przyznano trzy wyróżnienia:
- Udziec kozi – Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo w Dolinie Odry, Krystyna Henzel
- Wyndzuny bioły syr – Serolli, Oliwier Jarosz
- Miód lipowy – Pasieka Zapylone, Kewin Kroll
Podkategoria: Produkty mleczne:
Dwie I nagrody
- Opa zdrzały ser kozi dojrzewający – Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma z Wysokiej Aneta i Andrzej Pająk
- Twaróg Kozi Chudobski – Gospodarstwo Rolne Kozi Dar, Małgorzata i Roman Famuła
Podkategoria: Miody
I miejsce
- Rudnicki nektarowy miód wrzosowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne Maja, Andrzej Krzak
W kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”
Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne przyznano dwa I miejsca:
- Kiełbasa swojska – KGW w Wierzbicy Górnej Wierzbiczanki
- Szynka dojrzewająca – Seba Jan Gorzelik
Podkategoria: Produkty i przetwory z ryb:
I miejsce:
- Pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką – Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego przyznano trzy wyróżnienia:
- Chleb Staropolski – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
- Rumstick – Gospodarstwo Agroturystyczne Ketzler’s, Alojzy Ketzler
- Szpajza z kwity-pigwy – SKGW Chrzelice
Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
przetwory owocowe
- I miejsce: Latwerga – Koło Gospodyń Wiejskich Głogówek Winiary
produkty zbożowe
- I nagroda: Chleb dożynkowy – Piekarnia Wodnicki
wyroby cukiernicze przyznano dwa I miejsca
- Piernik długodorzewający – KGW Kijów
- Mazurek królewski – KGW Bogdanowice
W kategorii napoje regionalne przyznano wyróżnienie:
- Napój leśny – Wiejska Manufaktura Jessica Lochmajer
W kategorii inne produkty regionalne przyznano wyróżnienie:
- Musztarda – pasieka Leśne Skrzaty, Małgorzata Tarara
W kategorii inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi, I miejsce:
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Olejarnia Kamerlik, Roman Hanusiewicz
W tegorocznej edycji konkursu do Nagrody PERŁA 2025 Komisja Konkursowa nominowała następujące produkty:
- Tort Pani Rejentowej, KGW w Bogdanowicach
- Cykota z rabarbarem, Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie
- Bułka drożdżowa z kruszonką, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
- Piernik z Landwergą, KGW Głogówek Winiary
- Pflaumus, Lidia Fronia
- Miód z sadu wielokwiatowy, Pasieka Zapylone Kewin Kroll
- Dymiona koza, ser kozi wędzony Kozia Ferma Aneta Pająk
- Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
- Sandacz z jeziora Otmuchowskiego, KGW Kijów
W kategorii Potrawa regionalna do zmagań zgłosiło się sześć drużyn. Komisja konkursowa przyznała wyróżnienia dla:
- Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Jaryszowie za kapuśniak z młodej kapusty oraz kaszankę na duszonej cebuli z młodymi ziemniakami i kiszoną młodą kapustą.
- Koło gospodyń wiejskich Kadłub Wolny za nudelzupę i karczek wołowy w musztardzie z bratkartoflami i buraczkami
- KGW w Myśliborzycach Myśliborzanie za zupę staropolską z karkówką oraz naleśniki z migdałową masą
III miejsce:
Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach za żurek na serwatce i pierogi z kaszą z serem
II miejsce:
Opolanka sp. z o. o. za mus z karpia niemodlińskiego oraz pranzunki
I miejsce:
Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu za grochówkę na szpeku przerastanym oraz karminadle z kartoflami i buraczkami.
Do Nagrody Perła Komisja Konkursowa nominowała KGW w Grocholubiu.
Fot. UMWO