Steak z tuńczyka

2 tygodni temu

Składniki:

  • 2 filety z tuńczyka,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sezamu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

  • W misce wymieszaj sok z limonki, sos sojowy, miód, olej sezamowy, posiekany czosnek oraz sezam.
  • Powstanie marynata, w której umieść filety z tuńczyka.
  • Odstaw na 20-30 minut w lodówce, aby ryba nasiąkła smakiem.
  • Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
  • Wyjmij tuńczyka z marynaty i osusz go papierowym ręcznikiem.
  • Posól i popieprz do smaku.
  • Umieść filety na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż tuńczyk będzie lekko przypieczony na zewnątrz, ale przez cały czas różowy w środku.
  • Przed podaniem możesz skropić tuńczyka sokiem z limonki i posypać go posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku.
Idź do oryginalnego materiału