Można spróbować ludowych świątecznych potraw i nauczyć się tworzenia ozdób. Dziś w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi przy ul. Krakowskie Przedmieście 66 w Warszawie odbywa się Jarmark Bożonarodzeniowy.
Magdalena Trzaska z Instytutu podkreśla, iż jest pełno rękodzieła.
— Każda rzecz jest inna, to są przedmioty, które mają duszę, ktoś włożył w to serce, no i na pewno dwóch takich samych nie znajdziemy, więc myślę, iż już to będzie wartością. Będą na przykład zabawki drewniane, takie tradycyjne jak to dawniej bywało — wymienia Trzaska.
Można wziąć udział w różnego rodzaju warsztatach.
— Zarówno rękodzielnicze, jak i kulinarne. Będziemy mogli np. zrobić sobie tradycyjne światy z opłatka. Są to takie właśnie ozdoby świąteczne, zrobione jak sama nazwa wskazuje z opłatka, a nazywają się światami dlatego, iż są okrągłe i po prostu mają taki kształt kuli ziemskiej — tłumaczy Trzaska.
Do tego także wypieki kurpiowskich fafernuchów.
— Są to takie ciasteczka mające nazwę, która prawdopodobnie pochodzi z języka niemieckiego — pfefferkuchen, czyli ciasteczka pieprzowe, bo są z pieprzem, jak sama nazwa wskazuje. Są to ciasteczka trochę korzenne. Są i słodkie, jednym z głównych składników jest marchewka. Kolor też mają taki marchewkowy, no oczywiście jest tam miód — mówi Trzaska.
Wydarzenie uświetnią folkowe zespoły — Kapela ze Wsi Warszawa oraz Czeremszyna. Jarmark w niedzielę potrwa do godziny 19.