O tym, jak wspaniale smakuje miód z miejskiej pasieki, przekonała się klasa 2c ze Szkoły Podstawowej nr 5, która wzięła udział w tegorocznym miodobraniu. W tajniki sztuki pszczelarstwa wprowadził uczniów Krzysztof Kukawski, opiekun świdnickiej pasieki, a o recyklingu opowiedział im Konrad Jóźwik z Fundacji Odzyskaj Środowisko.
Ważny recykling
Trzy miejskie ule, wykonane z bębnów od pralek, stanęły na terenie zielonego LOF-u przy ul. Majewskiego w 2021 roku. Był to efekt współpracy Gminy Miejskiej Świdnik, Fundacji Odzyskaj Środowisko i jej „Elektrycznych Śmieci”, przy wsparciu Remondis Świdnik. Projekt doskonale wpisał się w koncepcję miasta ekologicznego i przyjaznego środowisku, dołączając do takich inicjatyw, jak łąki kwietne, pojemniki na elektrośmieci, parki i kolektor wód deszczowych.
– Pamiętajcie, iż elektroodpady nie mogą trafić do zwykłego śmietnika, bo zawierają metale i substancje zagrażające zdrowiu człowieka i zanieczyszczające środowisko. W Świdniku stoi 8 specjalnych, czerwonych pojemników, do których mieszkańcy mogą wrzucać popsuty lub zużyty sprzęt: komputery, lodówki, pralki. Podlegają one recyklingowi, to znaczy są ponownie wykorzystywane. Na przykład ule powstały ze sprasowanych bębnów od pralki – wyjaśniał na początku spotkania Konrad Jóźwik.
Ekologiczny miód
Krzysztof Kukawski, zawodowy pszczelarz, który dba o dobrostan owadów, a także przeprowadza miejskie miodobrania, razem z żoną Marią zademonstrował poszczególne etapy powstawania miodu, między innymi jego odsklepianie i wirowanie.
Dzieci z przejęciem przyglądały się pokazowi, później zaś chętnie próbowały, jak smakuje świeżo zebrany i odwirowany miód. Przymierzały też strój pszczelarza i zadawały pytania opiekunowi pasieki. Ciekawi byli, jak długo żyją pszczoły, ile jeden owad może wyprodukować miodu, jakie są jego rodzaje.
– Pszczoła, która urodzi się w kwietniu, maju, czerwcu lub lipcu żyje około 40 dni. Natomiast te z sierpnia i września żyją aż do wiosny. Muszą ogrzać rodzinę, na wiosnę przynieść pierwszy pyłek, wodę i wyhodować następne pokolenie. Królowa może żyć choćby 5 lub 6 lat. Jedna pszczela rodzina może wyprodukować około 25 dużych słoików miodu. Mamy, między innymi, miód wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, gryczany, spadziowy. Miód rzepakowy ma kolor biały, wielokwiatowy i lipowy – słomkowy, akacjowy bardzo jasny słomkowy, spadziowy i gryczany są natomiast bardzo ciemne – opowiadał pszczelarz.
Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy obdarowani zostali słoiczkami miodu. Reszta pszczelego produktu, a zostało go sporo, trafi do Fundacji Odzyskaj Środowisko oraz do Urzędu Miasta Świdnik, który przekazuje miód na różne akcje, eventy i konkursy ekologiczne.
– W tym roku z dwóch uli zebrałem 37 litrów. Z trzeciego dzisiaj pobrałem 6 plastrów, zostało jeszcze kilka. W sumie będzie więc około 60 litrów, czyli 90 kilogramów. To dobry wynik. Trzeba dodać, iż według badań miód z miejskiej pasieki ma wielokrotnie niższe parametry zanieczyszczenia niż wiejski – wyjaśniał K. Kukawski.
aw