Świece, karpie i jaskółcze gniazda – wyjątkowy kiermasz świąteczny

1 rok temu
Zdjęcie: 17.12.2022. Busko-Zdrój. Kiermasz bożonarodzeniowy / Fot. Marta Gajda-Kruk - Radio Kielce


44 wystawców z całego regionu otworzyło swoje stoiska dziś (sobota, 17 grudnia) w Busku-Zdroju. Kiermasz świąteczny odbywa się na Placu Zwycięstwa. Atrakcji jest sporo, można kupić między innymi miody, sery, wędliny, wypieki Kół Gospodyń Wiejskich, a także rękodzieło, stroiki i ozdoby świąteczne.

Ciekawostką są intensywnie pachnące i ekologiczne świece z wosku sojowego. Od roku ich produkcją zajmuje się Katarzyna Brońska z Wolicy. Wykonuje m.in. świece dekoracyjne w kształcie choinek, domków, skrzatów, reniferów, Mikołajów czy ciasteczkowych potworów.

– To świece różnych rozmiarów i o różnej wadze. Najcięższa waży 890 gramów, najlżejsza 50 gramów. Wosk sojowy pozyskuje z Wielkiej Brytanii. Moją inspiracją są mieszkanki Australii, które są pionierkami w tworzeniu świec dekoracyjnych – mówi Katarzyna Brońska.

W gronie wystawców znalazło się także m.in. Koło Gospodyń Wiejskich „Jaskółeczki” z Palonek. To najmłodsze i najliczniejsze koło w gminie Busko-Zdrój, choć działa dopiero od roku. Na buskim kiermaszu zaprezentowały się po raz pierwszy. Kuszą swoim popisowym daniem o nietypowej nazwie „Jaskółcze gniazdo”.

– Do zrobienia tego dania potrzebujemy kapustę swojską, ziemniaki, kaszankę, trochę swojskiego boczku i cebulki. Wszystko zapiekamy w piekarniku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkim smakuje – zapewnia Krystyna Ciężerkiewicz, członkini „Jaskółeczek” .

Z kolei Koło Gospodyń Wiejskich „Dzikie Baby” z Falęcina Starego koło Stopnicy oferuje smażone na miejscu filety karpia. Agnieszka Słota mówi, iż ich wioska słynie z hodowli ryb. Jak zaznacza w sobotę wysmażą ok. 30 kilogramów karpia królewskiego.

– Idealna rybka powinna ważyć 1,5 kg. Najlepsza jest świeża z porannego łowu. Za kilogram karpia niefiletowanego zapłacimy ok. 30 zł – informuje Agnieszka Słota.

Z kiermaszu zadowoleni są mieszkańcy oraz osoby, które przyjechały do Buska-Zdroju. Jak twierdzą, swojskie wyroby są najsmaczniejsze i zdrowe, a takich wydarzeń jak dziś powinno być znacznie więcej.

Podczas kiermaszu realizowane są występy artystyczne, a dla zziębniętych przygotowano rozgrzewającą herbatkę.

Kiermasz w sobotę trwał do godziny 14.00.

Idź do oryginalnego materiału