Święcenie pokarmów w Nikiszu – tradycja, wspólnota i śląskie kroszonki

17 godzin temu

Związek Górnośląski serdecznie zaprasza wszystkich mieszkańców i sympatyków regionu na wyjątkowe wydarzenie – święcenie pokarmów w strojach ludowych, które odbędzie się w Wielką Sobotę, 19 kwietnia, o godzinie 12.00 w kościele pw. św. Anny na katowickim Nikiszowcu.

To już trzecia edycja tej pięknej inicjatywy, która łączy religijny obrzęd z lokalną tradycją i integracją społeczności. Jak podkreślają organizatorzy – zaproszeni są wszyscy, niezależnie od wieku, pochodzenia czy stroju. Można przyjść w tradycyjnym śląskim ubiorze, ale i bez niego. Mile widziani są „krzoki”, „ptoki” i „pnioki”, czyli wszyscy, którzy czują się związani ze Śląskiem – również ci z Zagłębia i dalszych zakątków Polski i świata.

Zbiórka i program wydarzenia

Fot. Beata Lizoń/Związek Górnośląski

Zbiórka uczestników rozpocznie się już o 11.30 przed kościołem. Nabożeństwo święcenia pokarmów poprowadzi ks. proboszcz Jacek Staniec. Po ceremonii przewidziano wspólne fotografie i rozmowy towarzyskie w serdecznej atmosferze. Według prognozy – można liczyć na słoneczną pogodę i około 15°C.

Spacer po Nikiszowcu i śląskie smaki

Około godziny 12.45, spod makiety przy przystanku autobusowym (tuż przy wejściu do kościoła), rozpocznie się krótki spacer po zabytkowym Nikiszowcu. Przewodnikiem będzie prezes Związku Górnośląskiego, Grzegorz Franki, który przybliży uczestnikom historię tej unikatowej dzielnicy Katowic.

Dodatkową atrakcją będzie prezentacja śląskich kroszonek, przygotowanych przez Leszka Jęczmyka – Ślązaka Roku 2006, pochodzącego z Bogucic. To doskonała okazja, by poznać kulinarne tradycje regionu i zainspirować się do świątecznych przygotowań.

Tradycja z nową historią

  • –”Zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę dotarł na Górny Śląsk dopiero w drugiej połowie XX wieku wraz z przybyciem przesiedleńców z innych regionów Polski. Dziś jest czymś oczywistym i kultywowanym przez bardzo wielu mieszkańców – zarówno tych, których korzenie są na Wschodzie, jak i rdzennych Ślązaków.” – mówi Grzegorz Franki.

Inicjatorką i organizatorką wydarzenia jest Beata Lizoń, która z pasją i zaangażowaniem dba o to, by tradycje śląskie były nie tylko pielęgnowane, ale i radośnie przeżywane w gronie rodziny, sąsiadów i przyjaciół.

Niech święcenie pokarmów w Nikiszu będzie okazją do wspólnego świętowania, pielęgnowania tożsamości i spędzenia czasu w wyjątkowym miejscu, które zachwyca historią i atmosferą.

Idź do oryginalnego materiału