Święto Chleba przyciągnęło tłumy

3 miesięcy temu
Zdjęcie: chleba


W Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się Święto Chleba. Impreza jak co roku przyciągnęła tłumy mieszkańców regionu, którzy przyjechali poznać ludowe obrzędy i zwyczaje związane ze żniwami, mieleniem mąki, czy wypiekiem chleba.

Można było zobaczyć także dawne obrzędy, które odbywały się na zakończenie żniw, a także wysłuchać opowieści o młynarstwie.

Doktor Agnieszka Dziarmaga z Muzeum Wsi Kieleckiej objaśniała, jak wykonywało się mielenie ziaren.

– To ziarna rotacyjne, złożone z dwóch kamieni, tych które tutaj używamy. Przy pomocy kierownicy i rąk wprawiamy kamień w ruch i otrzymujemy mąkę, taką jak tutaj widać – tłumaczyła.

01.09.2024 Tokarnia. Park etnograficzny. Święto Chleba / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Maciej Jaśkiewicz z kolei pokazywał, jak dawniej młócono zboże.

– Wszystko odbywało się za sprawą prostego urządzenia, cepu. To nic innego, jak dwa kije, połączone specjalnym wiązaniem. Uderzamy jednym kijem w kłosy i z tego pozyskujemy zboże, które musimy przewiać, żeby oczyścić z plew i innych zanieczyszczeń. Tak przygotowane trafia następnie do młyna – opowiada.

Podczas wydarzenia cały czas prowadzony był wypiek chleba. Można było podchodzić, próbować, kosztować i zobaczyć całą procedurę, jak dawniej wypiekano chleb w piecu chlebowym.


Idź do oryginalnego materiału