Świętokrzyskie smaki i nie tylko królują w Tokarni

1 tydzień temu

8. Świętokrzyski Festiwalu Smaków trwa w Parku Etnograficznym w Tokarni. Udział w nim bierze 150 wystawców, którzy oferują lokalne produkty, rękodzieło oraz własne dania.

W Tokarni można więc posmakować wyjątkowej, ale nie tylko świętokrzyskiej kuchni. Dania serwują panie z kół gospodyń wiejskich. Od kilkudziesięciu lat wędliny wyrabia Regina Tkaczyk z Mazowsza.

– Przede wszystkim zwierzęta hodujemy przez rok. Karmimy je ziemniakami ze śrutą i trawą. Produkt musi być zdrowy, naturalny. Gdy już mamy mięso, to ono przez dwa tygodnie leży w solance, dwanaście godzin w wędzarni. Wędzimy je drzewem owocowym, a później takie mięso jeszcze parzymy przez pięć do 7 minut – wyjaśnia Regina Tkaczyk.

Z kolei przepis na kapustę z grochem zdradziła nam Ewa Winecka z Koła Gospodyń Wiejskich „Zgrany Babiniec” z Szydłówka koło Szydłowca.

– Poszatkowaną kapustę gotujemy do miękkości razem z ziemniakami i grochem. Następnie ją odcedzamy i dodajemy okrasę, czyli boczek, czy podgardle usmażone z cebulą. Tak przygotowaną kapustę z grochem solimy i sowicie doprawiamy też pieprzem, tak by gryzła brodę, jak to parzybroda – dodaje z uśmiechem Ewa Winecka.

W Tokarni jest też coś dla ducha, a to za sprawą ludowych artystów. Posłuchać można Kapeli Działoszacy, Zespołu Korytniczanki, Zespołu Pieśni i Tańca Wincentowianie, Kapeli Jędrzej, Zespołu Pieśni i Tańca ze Strawczynka oraz Kapeli Heńka z Małogoszcza.

W sobotę (4 maja) Festiwal Smaków potrwa do godz. 18.00, a w niedzielę (5 maja) Tokarnia zaprasza od godz. 11.00 do godz. 18.00.


Idź do oryginalnego materiału