Zdrożały między innymi byczki, cielęta, jałówki, żywiec wieprzowego, brojlery i kury. Stabilne ceny mają krowy mięsne. Znaczący spadek cen dotyczył warchlaków. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zanalizował ceny w produkcji zwierzęcej w województwie świętokrzyskim w lutym 2025 roku.
Sytuacja w produkcji zwierzęcej wyglądała w lutym 2025 roku następująco:
− wzrost cen cieląt o 1,9 procent w porównaniu do cen z poprzedniego miesiąca
− wzrost cen byczków i jałówek opasowych o 0,3-0,4 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca, brak problemów ze zbytem
− wzrost cen żywca wieprzowego o 1,8 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca, ceny są niższe o 19,8 procent w porównaniu do cen sprzed roku
− wzrost cen ceny mleka o 1,8 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca
− wzrost cen jałówek hodowlanych o 0,5 procent w porównaniu do cen z ubiegłego miesiąca
− wzrost cen krów mlecznych o 1,2 procent w porównaniu do cen z poprzedniego miesiąca
− wzrost cen brojlerów kurzych o 2,0 procent w stosunku do cen sprzed miesiąca
− wzrost cen jaj wiejskich o 2,1 procent w porównaniu do cen z poprzedniego miesiąca
− stabilne ceny krów mięsnych
− spadek cen warchlaków o 1,0 procent w porównaniu do cen z poprzedniego miesiąca, ceny są niższe o 18,6 procent w porównaniu do cen z lutego 2024
− strefa z ograniczeniami II została powiększona i występuje w powiecie starachowickim, części koneckiego, skarżyskiego, kieleckiego, ostrowieckiego, opatowskiego, sandomierskiego i staszowskiego
− obszar z ograniczeniami I został powiększony i obejmuje część powiatu koneckiego, kieleckiego, skarżyskiego, ostrowieckiego, opatowskiego, sandomierskiego, staszowskiego i buskiego
− wysokie ceny ziarna paszowego podnoszą koszty w produkcji zwierzęcej
− występują problemy ze zbytem trzody chlewnej, w części punktów skupu wprowadzono zapisy na sprzedaż tuczników
− realizowane są kontrole w gospodarstwach po znalezieniu na terenie województwa padłych dzików z ASF