Szpital w Jaworznie publikuje zdjęcia posiłków dla pacjentów

1 rok temu

Szpital Wielospecjalistyczny w Jaworznie bierze udział w akcji Ministerstwa Zdrowia zatytułowanej „Dobry posiłek w szpitalu”. Szpital codziennie publikuje zdjęcia oraz skład posiłków szpitalnych.

Przykładowe menu:

  • Kawa zbożowa z mlekiem250ml,
    (mleko, gluten pszenna, gluten jęczmienna)
  • Kasza kukurydziana 300ml,
    (mleko)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70g,
    (gluten żytni, gluten pszenny)
  • Chleb Graham 30g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pasztet drobiowy z kurnej półki 60 g,
    (gluten pszenny, jaja, seler)
  • Sałata zielona 20g,
  • Woda mineralna n/g 0,5 l 1 szt,.
  • Pomidor 80g,

  • Solferino 350 ml,
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Makaron 200g,
    (gluten pszenny)
  • Pulpet wieprzowy 70g,
    (gluten pszenny, jaja)
  • Sos własny 80 ml,
    (gluten pszenny, seler)
  • Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

Zalecenia do przygotowywania posiłków szpitalnych zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Menu można znaleźć na stronie internetowej szpitala.

1 z 8

Źródło fot. Szpital Jaworzno

Idź do oryginalnego materiału