Szpital Wielospecjalistyczny w Jaworznie bierze udział w akcji Ministerstwa Zdrowia zatytułowanej „Dobry posiłek w szpitalu”. Szpital codziennie publikuje zdjęcia oraz skład posiłków szpitalnych.
Przykładowe menu:
- Kawa zbożowa z mlekiem250ml,
(mleko, gluten pszenna, gluten jęczmienna) - Kasza kukurydziana 300ml,
(mleko) - Chleb mieszany pszenno-żytni 70g,
(gluten żytni, gluten pszenny) - Chleb Graham 30g,
(gluten pszenny) - Masło extra 82% 10 g,
(mleko) - Pasztet drobiowy z kurnej półki 60 g,
(gluten pszenny, jaja, seler) - Sałata zielona 20g,
- Woda mineralna n/g 0,5 l 1 szt,.
- Pomidor 80g,
- Solferino 350 ml,
(gluten pszenny, mleko, seler) - Makaron 200g,
(gluten pszenny) - Pulpet wieprzowy 70g,
(gluten pszenny, jaja) - Sos własny 80 ml,
(gluten pszenny, seler) - Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 200 g,
- Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.
Zalecenia do przygotowywania posiłków szpitalnych zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.
Menu można znaleźć na stronie internetowej szpitala.
1 z 8
Źródło fot. Szpital Jaworzno