Toksyczny pestycyd w mące. Służby apelują o niespożywanie produktu

2 godzin temu
Zdjęcie: Toksyczny pestycyd w mące. Służby apelują o niespożywanie produktu | foto Canva


Do stwierdzenia podwyższonego poziomu pestycydu doszło podczas kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie - ostrzega GIS.

Zgodnie z oceną ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

O jaki produkt chodzi?

Komunikat dotyczy: Mąki Jaglanej, której dystyrbutorem jest „TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T. Krakowski, E. Drożdż, M. Kijowski, J. Drożdż z małopolskich Filipowic. Z rynku wycofywana jest partia 06 2025 z datą przydatności 06.2026 w opakowaniach 1 kg, 5 kg i 25 kg.

Jak informuje GIS dystrybutor po otrzymaniu informacji o zagrożeniu podjął decyzję o wycofaniu tej konkretnej partii produktu z rynku.Proces monitorowany jest przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Dystrybutor we współpracy z producentem mąki jaglanej prowadzi działania wyjaśniające powstania przyczyny zagrożenia - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

https://zwielkopolski24.pl/wiadomosci/mrozna-zima-zagrozeniem-jeden-telefon-moze-uratowac-zycie/VcuHDzzOMYX0NpYgP2oB

Neurotoksyna zakazana w Europie

Chloropiryfos to środek ochrony roślin o wysokiej toksyczności, któremu przypisuje się m.in. niekorzystny wpływ na układ nerwowy – szczególnie u dzieci. Był jednym z najpowszechniej stosowanych pestycydów w drugiej połowie XX wieku. Zyskał szerokie zastosowanie dzięki skuteczności w eliminowaniu wielu gatunków szkodników, jednak z czasem potwierdzono, iż działa negatywnie również na organizmy, których nie powinien niszczyć np. owady, a także na ludzi.

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, iż kontakt z chloropiryfosem jeszcze w życiu płodowym może wywoływać trwałe zmiany w strukturze mózgu dzieci. Od 2020 roku obowiązuje zakaz jego stosowania na terenie Unii Europejskiej. W Stanach Zjednoczonych środek ten został wycofany z użycia domowego już w 2001 roku, choć przez cały czas jest stosowany w rolnictwie, m.in. przy uprawie warzyw i zbóż. Wciąż dopuszcza się go również w wielu krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej.

https://zwielkopolski24.pl/wiadomosci/zamiast-do-zlewu-do-olejomatu-nowa-ekologiczna-inicjatywa-w-ostrowie-wielkopolskim/tOj3lb6CgqAShdBpmHIX
Idź do oryginalnego materiału