Tradycja i smak. X Święto Pieroga Świętokrzyskiego w Bobrzy

1 rok temu
Zdjęcie: Tradycja i smak. X Święto Pieroga Świętokrzyskiego w Bobrzy


Ponad 25 tys. pierogów, sportowe emocje i potańcówka pod gwiazdami. Na terenie zabytkowych pozostałości Zakładu Wielkopiecowego w Bobrzy, w gminie Miedziana Góra odbyło się X Święto Pieroga Świętokrzyskiego. Wydarzenie rozpoczęło się od Biegu Pierogożercy na dystansie 5 km.

Marta Sowińska, która zdobyła drugie miejsce w biegu, podzieliła się swoimi wrażeniami.

– Jestem przede wszystkim biegaczem długodystansowym, więc zwykle nie biegam na tak krótkich trasach. Jednak dzisiaj wszystko poszło wyjątkowo dobrze, być może dlatego, iż wczoraj pokonałam aż 35 km. Jestem bardzo zadowolona, iż mogłam stanąć na podium – przyznała Marta Sowińska.

Po sportowych zmaganiach uczestnicy wydarzenia mieli okazję skosztować tradycyjnych potraw, w tym kapusty z grochem, bigosu, chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym, a także orzeźwiającej zimnej lemoniady. Na stoiskach nie zabrakło również pierogów, serwowanych między innymi przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Bobrzanki”. Wioletta Podstawka, przedstawicielka koła, iż panie specjalizują się w przygotowywaniu tradycyjnych pierogów z mięsem i kapustą.

– Do naszego tradycyjnego farszu zawsze dodajemy mięso oraz wcześniej przygotowaną ukiszoną kapustę. Stawiamy na klasyczne przyprawy – sól i pieprz. Nasze pierogi wyróżnia jednak serce, które wkładamy w ich przygotowanie. Nasze zaangażowanie przekłada się na smak – dodała Wioletta Podstawka.

Bobrza kojarzy się z Zakładem Wielkopiecowym, ale od kilku lat także ze świętem pieroga, powiedział senator Krzysztof Słoń z Prawa i Sprawiedliwości.

– Na tej imprezie możemy skosztować pysznych pierogów, zarówno tych tradycyjnych, jak i bardziej wymyślnych. Panie z kół gospodyń wiejskich realizują swoje pomysły, co z pewnością nie pozostaje obojętne na naszą wagę. Jednak święto pieroga w Bobrzy jest tylko raz w roku, więc myślę, iż tego dnia można trochę sobie pofolgować. Dla mnie Bobrza to też miejsce szczególne, ponieważ tutaj kilkakrotnie odnosiłem sukcesy w lepieniu pierogów dla VIP-ów – dodał z uśmiechem Krzysztof Słoń.

Mariusz Gosek z Suwerennej Polski zauważył, iż gmina Miedziana Góra staje się prawdziwym centrum kulinarnego dziedzictwa pierogów.

– Gmina Miedziana Góra staje się coraz bardziej znana z wyśmienitych pierogów. Podczas dzisiejszego święta prezentuje się wiele kół gospodyń wiejskich, które przygotowały różne rodzaje farszów. Każdy znajdzie coś dla siebie – dodał Mariusz Gosek.

Zdaniem Renaty Janik, wicemarszałek województwa świętokrzyskiego, święto pieroga stało się nieodłącznym elementem kalendarza imprez w gminie Miedziana Góra.

– To wydarzenie cieszy się ogromną popularnością. Co roku panie z kół gospodyń wiejskich zaskakują nas nowymi rodzajami nadzienia do pierogów. Nikt nie opuści tego miejsca głodny – podkreśliła Renata Janik.

Wójt Miedzianej Góry, Damian Sławski przyznaje, iż cieszy go rosnącą popularność imprezy.

– Z roku na rok to wydarzenie się rozwija. Coraz więcej kół gospodyń wiejskich bierze w niej udział. W tym roku przygotowano aż 26 tysięcy pierogów z różnymi farszami. Cieszy mnie fakt, iż święto przyciąga tak dużo osób, zarówno rodzin z dziećmi, jak i osoby starsze – dodał.

X Święto Pieroga Świętokrzyskiego zakończyło się potańcówką pod gwiazdami przy muzyce zespołu Typowy Janus.



Idź do oryginalnego materiału