

W świetlicy wiejskiej w Puszynie odbyły się dzisiaj (27 sierpnia) warsztaty wyplatania koron dożynkowych. Spotkanie było otwarte dla wszystkich – każdy mógł spróbować swoich sił w tworzeniu tradycyjnych wieńców.
– Warsztaty prowadzimy po raz drugi i są skierowane dla wszystkich mieszkańców województwa opolskiego. Wyplatanie koron zaczęłyśmy od 2006 roku. W 2018 roku osiągnęłyśmy wielki sukces, ponieważ zdobyłyśmy pierwsze miejsce w Paczkowie – mówi Danuta Kmiecik, sołtys Puszyny.
– Możemy dowiedzieć się czegoś nowego, poznać różne techniki, które są używane w dalszych zakątkach nowego województwa. Można także poznać interesujące panie, które od wielu lat zajmują się robieniem koron. Lubię czerpać wiedzę od doświadczonych kobiet – dodaje Sandra Markowska z Koła Gospodyń Wiejskich Głogówek Winiary.
– Korony są wytwarzane z 4 podstawowych zbóż: pszenica, jęczmień, żyto i owies. Pszenżyto jest piękne na polu, ale nigdy nie możemy go zerwać, ponieważ nie jest ono podstawowym, polskim zbożem. Jest to zboże mieszane, którego nie używamy – podkreśla Zofia Byczkowska, uczestniczka z Puszyny.
Danuta Kmiecik, Sandra Markowska, Zofia Byczkowska:

















Autor: Wojciech Niewiadomski