Rękodzieło, regionalne produkty spożywcze i tradycyjne potrawy królują na odbywającym się w Białej Podlaskiej Jarmarku Michałowym. Zorganizowano go z okazji dni patrona miasta św. Michała Archanioła.
– Można spróbować potraw przygotowanych według sprawdzonych, tradycyjnych przepisów – mówi Sylwia Czemierowska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Czosnówce. – Wśród nich jest chlebek pszenno-żytni na zakwasie z cebulką, pierogi, bigos długo gotowany z przeróżnymi mięsami. To smaki tradycyjne. Te jarmarki pokazują to, co robimy.
Jarmark zachwalają bialczanie, którzy licznie odwiedzili plac Wolności, gdzie rozstawili się wystawcy. – Można obejrzeć dużo rękodzieła. Będę kupowała miód, może jakieś wypieki. Podoba mi się bardzo – mówią.
Drugi dzień Jarmarku Michałowego w niedzielę (28.09)
MaT / opr. ToMa
Fot. Małgorzata Tymicka