Polska jest drugim, po Hiszpanii, producentem truskawek w Unii Europejskiej, na rynku unijnym ma 15-procentowy udział. W 2024 roku produkcja tych owoców wyniosła 159 tysięcy ton – wynika z raportu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Truskawki należą do owoców najbardziej lubianych przez naszych rodaków. Nic dziwnego, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się między innymi truskawka buska faworytka i truskawka bielińska.
Sezon na te owoce zaczyna się na początku drugiego kwartału dzięki owocom pochodzącym m.in. z upraw szklarniowych i trwa do późnej jesieni, gdy dostępne są owoce odmian powtarzających owocowanie.
Truskawki są ulubionymi owocami Polaków. Deklaruje to 32 procent badanych. Według badań pracowni Kantar, 66 procent Polaków w okresie jada truskawki kilka razy w tygodniu.
Truskawka ruszyła na podbój Europy w XVIII wieku i od tej pory doczekała się wielu odmian i ogromnej popularności wśród hodowców i konsumentów. Warto podkreślić, iż Polska jest jednym z czołowych producentów truskawek.
W Polsce zarejestrowanych jest około 50 odmian truskawek, które charakteryzują się m.in. zróżnicowanymi terminami owocowania. Na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez resort rolnictwa, zawierającej produkty o wyjątkowych adekwatnościach wynikających ze stosowania tradycyjnych metod produkcji znajdują się: Truskawka z gminy Puławy, Truskawka zwoleńska, Truskawka kaszubska, Truskawka buska faworytka i Truskawka bielińska.
Co zawiera truskawka?
Porcja 100 gramów truskawek zawiera:
- węglowodany: 8 g,
- białko: 0,6 g,
- tłuszcze: 0,2 g.
Są w nich też:
- witaminy – A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy);
- składniki mineralne – fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan;
- pektyny;
- błonnik pokarmowy.
Truskawka to prawdziwa bomba witaminy C, której ma więcej niż cytrusy.
W ubiegłym roku zbiory truskawek w Polsce wyniosły 159 tysięcy ton i były o 12 procent niższe niż w roku 2023. Wielkość zbiorów w dużej mierze zależy od warunków pogodowych, dlatego się waha. Przykładowo w 2016 roku w kraju zebrano aż 197 tysięcy ton truskawek; w 2020 roku było to 185 tysięcy ton. Najniższe zbiory w ostatnich latach były w 2019 roku, kiedy zebrano 146 tysięcy ton truskawek.
Uprawom truskawek sprzyjają też polskie warunki klimatyczno-glebowe. Udział powierzchni uprawy truskawek w całkowitym krajowym areale owoców jagodowych wynosi około 24 procent, ale od kilku lat powierzchnia plantacji truskawkowych zmniejsza się. W 2016 roku znajdowały się one na 50,6 tysiącach hektarów, w ub.r. już tylko na powierzchni 28,9 tysiąca hektara, co oznacza wzrost wydajności plantacji, słabsze odmiany zamieniane są przez bardziej plenne.
Produkcja truskawek prowadzona jest przede wszystkim w mniejszych gospodarstwach rodzinnych, najczęściej plantacje nie przekraczają 10 hektarów. Największe obszary uprawy są zlokalizowane na terenie województwa mazowieckiego (54 proc. ogólnokrajowej powierzchni uprawy truskawek w 2024 r.), lubelskiego, łódzkiego oraz świętokrzyskiego.




