Trwa już wycinka choinkowych drzewek

1 rok temu
Zdjęcie: Trwa już wycinka choinkowych drzewek


Chociaż do świąt Bożego Narodzenia jeszcze pięć tygodni, na plantacjach choinek już trwa wycinka drzew. Jak mówią właściciele – to najwyższy czas na przygotowanie ich do sprzedaży.

– Najlepsza jest jodła, choć zawsze ostateczną decyzję podejmuje klient – mówi Ernest Krzeszowski, który od kilku lat zajmuje się uprawą jodły.

– Jodła nie kłuje i nie gubi igieł, za to słabiej pachnie. o ile komuś zależy na zapachu, powinien wybrać świerk, choć jest specjalna odmiana jodły balsamicznej, która ma intensywny zapach – dodaje plantator.

Fot. Anna Głąb

Wycinka prowadzona jest po pierwszych przymrozkach, bo jodła wzmacnia się w ujemnych temperaturach, igły są bardziej odporne na zmiany temperatur, zwłaszcza w domu.

– Teraz ścięte drewka przetrwają w chłodzie do świąt, ale o ile stałyby w ciepłym pomieszczeniu, to trzeba je nawadniać, inaczej mogą zgubić igły – przestrzega plantator.

Sadzonki w gospodarstwie Ernesta Krzeszowskiego pochodzą z Danii, to głównie jodła kaukaska.

– Ma igły ułożone do dołu, jest też odpowiednio wybarwiona, choć tego aspektu trzeba pilnować, bo o ile nie odpowiada jej gleba, trzeba podawać odpowiednie minerały. Duńczycy mają kilkudziesięcioletnią tradycję w uprawie sadzonek. Pierwsze nasiona były sprowadzone z Kaukazu, z Gruzji, ale z czasem sami opracowali swoje nasiona i metody ich uprawy. Od nasionka do sadzonki uprawa trwa trzy lata, potem jest sadzona u nas na plantacji – mówi Ernest Krzeszowski.

Fot. Anna Głąb

Jak dodaje: – Klienci najczęściej poszukują drzewek o wysokości 1,8-2,6 metra, do takiej wysokości rosną one 6-9 lat. Trzymetrowa jodła potrzebuje około 10 lat od momentu posadzenia na osiągnięcie takiego wzrostu.

Pierwszy okres, kiedy drzewka są kupowane to mikołajki, później około 15 grudnia i w ostatnich dniach przed Wigilią.

Idź do oryginalnego materiału