Trzepka – oryginalna potrawa na Wielkanoc

4 tygodni temu

Gęsta masa przygotowana ze świeżego mięsa wieprzowego z kaszą gryczaną i dodatkiem przypraw to trzepka – potrawa, która znalazła się na liście produktów regionalnych województwa łódzkiego. Wyróżnia się niezwykłą tradycją, smakiem, sposobem przygotowania. Potrawa ta była znana prababciom, babciom i przyrządzana jest do dnia dzisiejszego w święta wielkanocne. Między innymi przygotowuje ją Zofia Woźniakowska z Nowej Brzeźnicy.

To jest bogata potrawa, bo to się robi na mięsie wieprzowym. Najlepsza jest golonka, żeberko i ogony wieprzowe. Na tym się gotuje wywar, ale bez włoszczyzny, tylko liść laurowy, pieprz i ziele. To się przecedza i na tym się gotuje kaszę krakowską drobną i tę kaszę się wtrzepuje w wywar aż się zrobi galareta. Potem się rozbiera to mięsko, kroi na kawałeczki i wkłada w ten wywar, w tę kaszę, rozkłada na półmiski czy salaterki i podaje w pierwszy dzień świąt (…). – mówi pani Zofia.

Życzymy smacznego i jednocześnie zachęcamy was do odwiedzenia naszej strony internetowej. W zakładce LEADER znajdziecie nasze wycieczki po 19 gminach, które wchodzą w skład Lokalnej Grupy Działania „Kraina Wielkiego Łuku Warty”, w tym tę z Nowej Brzeźnicy.

Idź do oryginalnego materiału