Tym razem bez sukcesów

21 godzin temu

Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

W ćwierćfinałowym etapie konkursu dla Wielkopolski, w kapitule degustującej i oceniającej podczas wydarzenia „Uczta Chrobrego w Gnieźnie”, zasiadał Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oraz Alicja Sadowska. Wśród uczestniczących w zmaganiach konkursowych osiemnastu Kół Gospodyń Wiejskich były też reprezentantki z powiatu poznańskiego. Niestety, tym razem zabrakło sukcesów, choć wszystkie potrawy były wyśmienite.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału