W okresie jesienno-zimowym przeziębienie jest dosyć częstym zjawiskiem. Wystarczy ubrać się nieodpowiednio do pogody lub zgrzanym wyjść na zewnątrz, gdzie panują chłodne temperatury. Ponadto jesienią spada nasza odporność i częściej chorujemy. Są jednak stare, sprawdzone przez pokolenia sposoby na walkę z przeziębieniem
Fot. Pixabay
Przeziębienie to potoczna nazwa dla zapalenia górnych dróg oddechowych, które wywoływane jest przez ponad 200 typów wirusów. Im rozprzestrzenianiu z kolei sprzyjają niskie temperatury, zatem w okresie jesienno-zimowym panują dla nich najdogodniejsze warunki.
Do najczęstszych objawów przeziębienia należą katar, kichanie, zatkany nos i wodnista wydzielina, kaszel, bóle gardła i głowy, gorączka lub stan podgorączkowy oraz bóle mięśni lub dreszcze. Towarzyszyć mogą temu również złe samopoczucie. W każdej aptece i wielu drogeriach znajdziemy mnóstwo leków i preparatów na przeziębienie, jednak w pierwszej kolejności warto też wypróbować naturalne metody.
Pierwszą z nich jest naturalny antybiotyk, czyli mleko z miodem oraz czosnkiem. Wystarczy do 250 ml ciepłego mleka (temperatura nie większa niż 50 stopni) dodać łyżkę miodu oraz pokrojony ząbek czosnku. Całość należy wymieszać oraz pić dwa razy dziennie. Taka mieszanka to prawdziwa bomba witaminowa.
Mleko bowiem jest źródłem wapnia, witaminy z grupy B, witaminy D oraz witaminy A, która ułatwi regenerację błony śluzowej nosa. Miód natomiast ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (poleca się miody lipowy, wrzosowy lub nawłociowy). Czosnek również działa antybakteryjnie oraz łagodzi ból gardła.
Dobrym sposobem na przeziębienie jest również syrop z cebuli, która jak powszechnie wiadomo, również ma adekwatności bakteriobójcze. Należy dwie średnie cebule obrać i posiekać na drobno, do nich dodać 4 łyżki miodu, 2 łyżki cukru oraz dwie łyżki soku z cytryny. Całość należy wymieszać i odstawić na około 6 godzin. Po tym czasie gotowy syrop można pić dwa razy dziennie po dwie łyżki.
Inną metodą jest ziołowa płukanka z szałwią lub rumiankiem, który pomoże nam zwalczyć ból gardła oraz nawilżyć podrażnioną śluzówkę. Do jej wykonania należy zalać wrzątkiem torebkę z ziołami zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po ostygnięciu płukać gardło trzy razy dziennie.
Najbardziej znanym sposobem na przeziębienie jest także, oczywiście, gorąca herbata z miodem i cytryną. Warto jednak do takiego napoju dodać trochę startego imbiru, który ma adekwatności przeciwzapalne, a ponadto rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe.