W poniedziałek (7 kwietnia) w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach odbył się dzień otwarty. Oprócz wykładów i prelekcji można było także skontrolować stan swojego zdrowia.
Jarosław Ciura, Dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach mówi, iż wydarzenie ma pokazać, iż inspekcja sanitarna to nie tylko organ kontrolujący.
– Ta profilaktyka jest realizowana cały czas, natomiast dziś mówimy głośno, iż inspekcja sanitarna to nie tylko kontrole, ale też profilaktyka zdrowotna – zaznacza.
Wśród prelekcji pojawiło się wiele ciekawych tematów, np. czytanie etykiet spożywczych. Uczestnicy wydarzenia przyznają, iż starają się czytać etykiety i dbać o zdrowe odżywianie.
– Tak, ja czytam etykiety, to dla mnie bardzo ważne- mówi studentka.
– Staram się wybierać produkty jak owoce, warzywa, mało przetworzone, ale też naturalne z własnego ogródka – mówi pani Natalia.
Ilona Gładysz-Pięta, kierownik oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mówi, iż świadomość związana z produktami spożywczymi jest większa niż kilka lat temu.
– Jest moda na zdrowe odżywianie. Niektórzy są na diecie, czasem ze względów zdrowotnych, a czasem chcą uprawiać zdrowy styl życia. Czytają etykiety i potrafią wybierać produkty, które im pasują – informuje.
Na stoiskach można także było skontrolować ciśnienie tętnicze krwi, dokonać analizy składu i masy ciała, zmierzyć poziom tlenku węgla w wydychanym powietrzu. Można również zwiedzić laboratorium i zobaczyć specjalistyczne sprzęty, którymi wykonywane są badania.
