W sanepidzie dzień otwarty dla wszystkich

3 godzin temu
Zdjęcie: 07.04.2025. Kielce. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kielcach. Dzień otwarty Państwowej Inspekcji Sanitarnej / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce


W poniedziałek (7 kwietnia) w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach odbył się dzień otwarty. Oprócz wykładów i prelekcji można było także skontrolować stan swojego zdrowia.

Jarosław Ciura, Dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach mówi, iż wydarzenie ma pokazać, iż inspekcja sanitarna to nie tylko organ kontrolujący.

– Ta profilaktyka jest realizowana cały czas, natomiast dziś mówimy głośno, iż inspekcja sanitarna to nie tylko kontrole, ale też profilaktyka zdrowotna – zaznacza.

Wśród prelekcji pojawiło się wiele ciekawych tematów, np. czytanie etykiet spożywczych. Uczestnicy wydarzenia przyznają, iż starają się czytać etykiety i dbać o zdrowe odżywianie.

– Tak, ja czytam etykiety, to dla mnie bardzo ważne- mówi studentka.

– Staram się wybierać produkty jak owoce, warzywa, mało przetworzone, ale też naturalne z własnego ogródka – mówi pani Natalia.

Ilona Gładysz-Pięta, kierownik oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mówi, iż świadomość związana z produktami spożywczymi jest większa niż kilka lat temu.

– Jest moda na zdrowe odżywianie. Niektórzy są na diecie, czasem ze względów zdrowotnych, a czasem chcą uprawiać zdrowy styl życia. Czytają etykiety i potrafią wybierać produkty, które im pasują – informuje.

Na stoiskach można także było skontrolować ciśnienie tętnicze krwi, dokonać analizy składu i masy ciała, zmierzyć poziom tlenku węgla w wydychanym powietrzu. Można również zwiedzić laboratorium i zobaczyć specjalistyczne sprzęty, którymi wykonywane są badania.


Idź do oryginalnego materiału