W Tokarni rozpoczął się Festiwal Smaków

1 rok temu
Zdjęcie: W Tokarni rozpoczął się Festiwal Smaków


Regionalne potrawy, zdrowe soki i rękodzieło – m.in. takie produkty mogą nabyć wszyscy, którzy w niedzielę (30 kwietnia) lub poniedziałek (1 maja) odwiedzą Park Etnograficzny w Tokarni. Trwa tam Świętokrzyski Festiwal Smaków. W imprezie bierze udział ponad 150 wystawców.

Monika Bado z Koła Gospodyń Wiejskich Trzyszkowianki informuje, iż panie na konkurs przygotowały zupę szczawiową z jajkiem, kaszankę z cebulą oraz ciasto z rabarbarem.

– Zupę robiłyśmy na żeberku, ale dodałyśmy także indyka. To wszystko się gotowało. Później dodałyśmy ziemniaki, szczaw i zabieliłyśmy zupę. To bardzo smaczne dane i jak widać łatwe w przygotowaniu – dodaje.

Monika Jędrzejczyk, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Grabkowie informuje, iż panie przygotowały tzw. gibki świętokrzyskie, czyli drobiowe żołądki.

– Do przygotowania jest potrzebna około 2 kg żołądków i 2 kg cebuli. To wszystko trzeba dusić, do momentu w którym cebula się rozpadnie i zrobi się z niej sos – tłumaczy.

30.04.2023. Tokarnia. Festiwal Smaków. Na zdjęciu: Anna Krupka – wiceminister sportu i turystyki / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

Świętokrzyski Festiwal Smaków jest już tradycją, mówi wiceminister sportu i turystyki Anna Krupka.

– Ma za zadanie pokazanie pięknych tradycji kultury ludowej województwa. Można tu zasmakować pysznych, świętokrzyskich produktów lokalnych oraz posłuchać pieśni ludowych – dodaje parlamentarzystka.

30.04.2023. Tokarnia. Festiwal Smaków. Na zdjęciu: Piotr Wawrzyk – wiceminister spraw zagranicznych / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

Piotr Wawrzyk, wiceminister spraw zagranicznych podkreśla, iż tego typu imprezy są dużą atrakcją dla mieszkańców regionu i turystów.

– Można tu spróbować wielu dań, które są najwyższej jakości. Zostały przygotowane na naturalnych produktach. Rzadko jest do tego okazja, dlatego warto przyjeżdżać na spotkania organizowane przez Park Etnograficzny w Tokarni – podkreśla parlamentarzysta.

30.04.2023. Tokarnia. Festiwal Smaków. Na zdjęciu: Renata Janik – wicemarszałek województwa świętokrzyskiego / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

– Tokarnia jest wyjątkowym miejscem, w którym można dobrze zjeść, spotkać się i porozmawiać – mówi Renata Janik, wicemarszałek województwa świętokrzyskiego.

– Można zobaczyć także rękodzieło tworzone przez regionalnych wystawców. Można kupić zdrową żywność i pokazać młodszemu pokoleniu piękne rzeczy robione z drewna – zauważa wicemarszałek Renata Janik.

Starosta kielecki Mirosław Gębski wyraża euforia z faktu, iż dopisuje pogoda.

– Rano niebo było zachmurzone, ale na szczęście wyszło słońce. Dzięki temu dziś w Tokarni jest naprawdę bardzo dużo osób – zaznacza starosta.

Państwo Paulina i Paweł przyjechali do województwa świętokrzyskiego na majówkę. W trakcie pobytu w naszym regionie postanowili zajrzeć do Tokarni.

– Jesteśmy tu pierwszy raz i cieszymy się także, iż możemy spędzić ten czas z naszą sunią – dodają.

Na scenie prezentuje się także wielu artystów. W niedzielę (30 kwietnia) swoje utwory prezentują: Bolechowiczanie, Kowalanki, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela Korbanów i Kapela od Połańca. Jutro zabawę uświetnią: Kapela Świętokrzyska, Zespół Domaszowianie, Adam Kocerba, Kapela Działoszacy, Zespół Jaworzanki, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka oraz Old Marinners.

Na festiwal można dojechać podmiejską linią T. Impreza potrwa w sobotę (30 kwietnia) do godz. 17.00, a w poniedziałek (1 maja) od godz. 11.00 do 17.00.


Idź do oryginalnego materiału