Warsztaty kulinarne i wiele innych atrakcji. XVI Spotkania Hubertowskie

1 rok temu
Zdjęcie: Warsztaty kulinarne


Dziczyzna i jej walory oraz to, jak wydobyć smak tego mięsa podczas przygotowywania potraw – to temat przewodni warsztatów kulinarnych oraz konkursu kulinarnego, który odbył się w niedzielę, 3 września nad Zalewem Czapielówka w Czarnej Białostockiej. To część dwudniowych Spotkań Hubertowskich, których organizację wsparł samorząd województwa. W warsztatach wziął udział wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz.

– Bardzo cenię takie spotkania, Podlaskie to skarbnica smaków i to takich z górnej półki, a do tego, nie brakuje tu talentów kulinarnych – mówił Sebastian Łukaszewicz. – Promujemy lokalne produkty i smaki w urzędzie marszałkowskim, bo widzimy w tym duży potencjał i szansę dla mieszkańców województwa.

W świat smaków dziczyzny uczestników wprowadził znakomity kucharz Marcin Budynek. Mistrz kuchni gotował m.in. dla prezydentów Polski, Francji oraz Kanclerza Niemiec. Współpracował z Telewizją Polską i programem „Kawa czy Herbata”.

– W trakcie warsztatów pokazałem uczestnikom, co można zrobić z combrem z jelenia, jak go przechować, wykorzystać, oczyścić i zamarynować – mówił Marcin Budynek.

W trakcie prezentacji skomponował danie z użyciem regionalnych produktów. Następnie uzbrojeni w fachową wiedzę uczestnicy warsztatów, przystąpili do kulinarnej rywalizacji, a zwycięzców nagrodzono.

– Naszym głównym założeniem była promocja dziczyzny oraz zdrowej, naturalnej żywności. Dziczyzna nie ma cholesterolu, nie jest sztucznie pędzona, nikt nie karmi jej antybiotykami. Chcemy, aby nasi goście poznali ten rodzaj mięsa i się w nim zakochali – mówił Dariusz Krasowski, przewodniczący zarządu okręgowego PZŁ w Białymstoku.

Dania były przygotowywane z wykorzystaniem produktów lokalnych z bazy produkty.podlaskie.eu. prowadzonej przez Samorząd Województwa Podlaskiego. Na stołach uczestników znajdowały się:

– słoik miodu podlaskiego – Podlaski Związek Pszczelarzy,
– słoik rydzów – Polinat Irena Godoniuk Jerzy Godoniuk S.C. Grzyby i runo leśne, Siemiatycze, powiat siemiatycki,
– ser koryciński swojski, Zarzeccy sp. z o.o., Mielniki, gm. Korycin, powiat sokólski,
– olej rzepakowy, Olejowy Raj, gm. Wasilków, powiat białostocki,
– miód pitny – czarna porzeczka, Miodosytnia Podlaska Dawid Olesiuk, Saki, gm. Kleszczele, powiat hajnowski,
– kiszonki, Kiszenia z tradycją – Anna i Marek Sienkiewicz, Czarna Wieś Kościelna, powiat białostocki.

Nie tylko konkurs kulinarny

Wiek działania ­- „100 lat za nami, wieki przed nami”. To hasło towarzyszące tegorocznym obchodom setnej rocznicy działalności Polskiego Związku Łowieckiego (PZŁ). Motto jubileuszu ma podkreślać działalność związku, którą organizacja określa jako dalekowzroczną i świadomą wpływu na środowisko.

W ramach lokalnych dwudniowych (2-3.09) obchodów jubileuszu, oprócz zajęć kulinarnych, na uczestników czekało wiele atrakcji m.in.: V Bieg „Hubertusa”, pokazy sokołów i psów myśliwskich, strzelnica łucznicza, kiermasz produktów szkółkarskich, zawody w wędkarstwie rzutowym, wystawy fotograficzne.

Nie zabrakło również koncertów. Nad zalewem Czapielówka można było usłyszeć solistów Belcanto, zespół Taraka, Victorię, Szafis. Odbył się także koncert w wykonaniu Reprezentacyjnego Zespołu Muzyki Myśliwskiej Polskiego Związku Łowieckiego.

Idź do oryginalnego materiału