Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach, Oddział w Kościerzynie w dniu 3 kwietnia w Gminnym Ośrodku Kultury we Wróblewie zorganizował wyjątkową konferencję „Wielkanoc z KGW”. Wydarzenie stanowiło część projektu „Łódzkie: odkryj smak regionu – rolnictwo, kultura, tradycja” i przyciągnęło liczne grono uczestników.
Na konferencji zgromadziły się aż 44 koła gospodyń wiejskich, co oznaczało obecność ponad 200 osób! Wśród zaproszonych gości znaleźli się Adam Nowak – wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Agnieszka Ryś – wicemarszałek województwa łódzkiego, Andrzej Stępień – dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Łódzkiego Oddziału Regionalnego, Maciej Bryś – starosta wieluński, przedstawiciele partnerów wydarzenia oraz instytucji wspierających rozwój rolnictwa i lokalnych społeczności, a także reprezentanci władz samorządowych oraz eksperci branżowi.
Program konferencji był pełen interesujących wystąpień, prezentacji i pokazów. Spotkanie otworzył Andrzej Karniszewski – dyrektor Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach. Szczegóły projektu skierowanego do kół gospodyń wiejskich przedstawił Józef Kopciuch – dyrektor Oddziału ŁODR w Kościerzynie. Uczestnicy mogli także wysłuchać prelekcji dotyczącej możliwości pozyskiwania funduszy przez organizacje pozarządowe, prowadzonej przez przedstawiciela Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Szczególną uwagę przyciągnął wykład Pawła Kieronia z Muzeum Okręgowego w Sieradzu, poświęcony kulinariom Wielkiego Postu i Wielkanocy.
Tradycje i regionalne specjały były również tematem pokazów przygotowanych przez szkoły:
ZSCKU w Wojsławicach zaprezentowało pokaz kelnerski,
ZSCKR w Lututowie przygotowało tradycyjny Mazurek Wielkanocny – król stołu,
ZSCKR w Sędziejowicach zachwyciło gości pokazem ogródków w szkle.
Ponadto uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładu na temat ubezpieczeń kół gospodyń wiejskich oraz zapoznać się z działalnością i osiągnięciami poszczególnych KGW.
Konferencja „Wielkanoc z KGW” była nie tylko okazją do zdobycia cennej wiedzy i wymiany doświadczeń, ale także świętem regionalnych tradycji i kultury. Wydarzenie sprzyjało budowaniu relacji pomiędzy kołami gospodyń, instytucjami oraz samorządami. To dzięki takim inicjatywom możliwa jest promocja lokalnych produktów oraz wspólne pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego.














































Zdjęcia i tekst: Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach Oddział Kościerzyn