Wiemy, jak będzie wyglądać pierwszy etap przebudowy na poznańskim lotnisku. Co się zmieni?

3 godzin temu

Podczas wspólnej konferencji prasowej, prezes Portu Lotniczego Poznań-Ławica, Grzegorz Bykowski oraz prezes zarządu Lagardere Travel retail Polska, Andrzej Kacperski, zaprezentowali pierwszą odsłonę przebudowy. To właśnie drugi z podmiotów wprowadzi pierwsze zmiany dla pasażerów.

Master koncesji, z którym poznańskie lotnisko współpracuje od 24 lat, zajmie się przebudową strefy ogólnodostępnej, poszerzając ofertę gastronomiczną. Dotychczasowe 1Minute będzie przekształcone w 1Minute Smacznego!, dzięki czemu pojawi się dodatkowa strefa, w której pasażerowie będą mogli jeść, a sezonowo dostępny będzie też ogródek.

Jednocześnie, otwarty zostanie nowy lokal gastronomiczny, czyli Salad Story, który będzie miał standardową ofertę zup, sałatek, wrapów i innych znanych z menu sieci potraw. To odpowiedź na apele o rozszerzenie oferty gastronomicznej na terenie portu i zadbanie o tych, którzy szukają nieco zdrowszych przekąsek przed podróżą.

„Nasza strategia komercjalizacji ma na celu zaspokojenie potrzeb pasażerów i klientów lotniska w obliczu wzrastającego ruchu. Jestem przekonany, iż pasażerowie odwiedzający port w Poznaniu docenią ofertę, którą dla nich przygotowaliśmy. Tworząc ją, korzystaliśmy z doświadczeń budowlanych nie tylko w travel retail, ale też w innych segmentach rynku, w których jesteśmy obecni i również intensywnie rozwijamy portfolio” – mówił Andrzej Kacperski, prezes zarządu Lagardère Travel Retail w Polsce

Pomyślano nie tylko o jedzeniu, ale także urodzie, stylu i zapachach – powiększona zostanie oferta Aelia Beauty. Sama powierzchnia sklepu zwiększy się o 14 mkw, a w asortymencie pojawią się takie marki jak m.in. Cartier, Bohoboco czy Scalpers. Oprócz nowych zapachów perfum, dostępnych będzie więcej kosmetyków do pielęgnacji i makijażu.

„Pierwsze efekty wieloetapowej przebudowy zaczynają już być widoczne. Jesteśmy w trakcie realizacji wielowymiarowego projektu, który ma na celu poprawić komfort i jakość usług dla naszych pasażerów oraz dostosowanie infrastruktury Portu do rosnącego ruchu lotniczego i oczekiwań podróżujących z naszego lotniska. Już niedługo zaprosimy naszych Pasażerów do zupełnie nowych powierzchni gastronomicznych. Dzięki tej zmianie Pasażerowie będą mieli możliwość znacznie większego wyboru oraz spędzenia czasu w bardziej komfortowych warunkach przed podróżą” – przekazał Prezes Portu Lotniczego Poznań-Ławica, Grzegorz Bykowski

Jak dodał, modernizacja portu jest inwestycją w przyszłość. Zmiany mają poprawić komfort podróżnych oraz zachęcić do wyboru Ławicy, jako miejsca wylotu i przylotu.

Ogłoszone dziś zmiany to pierwszy etap większego zadania związanego z przebudową terminala poznańskiego lotniska, który ma być nowoczesny i odpowiadać potrzebom pasażerów.

Idź do oryginalnego materiału