Winnica w Szczece w gminie Rytwiany jako jedna z nielicznych w kraju i jedyna w województwie świętokrzyskim produkuje wina lodowe.
Proces powstawania tego produktu jest specyficzny. Jak powiedział właściciel Paweł Szczoczarz, owoce zbiera się w temperaturze co najmniej minus 8 stopni Celsjusza.
– Wtedy w gronie głównym składnikiem jest zamarznięta woda, wyciska się tylko likier, który jest bardzo skoncentrowany z dużą ilością cukru. Tego wina powstaje sześć razy mniej, niż innych gatunków – wyjaśnia.
Paweł Szczoczarz produkuje wina lodowe od kilku lat i każdego roku w grudniu, jak do tej pory trafiał na odpowiednią temperaturę do zbioru owoców. Grona zbierane są około północy, a o około godziny 4- 5 wrzuca się winogrona na prasę. Na wina lodowe nadaje się wiele odmian winogron.
– Jesteśmy małą winnicą, lubimy eksperymenty, najwyżej się nie uda i tyle. Wina lodowe są bardzo popularne w Kanadzie. Tam winiarze nieraz muszą czekać aż do lutego, aby zebrać owoce, a czasami w ogóle się to nie udaje – tłumaczy.
Winnica w Szczece za rok obchodzić będzie 20 lecie istnienia. Położona jest w sąsiedztwie lasów.