Wisła: Małysz na słodko po raz drugi. Blisko 190 kg czekolady | ZDJECIA

1 rok temu

W Wiśle odsłonięto dziś oficjalnie czekoladową figurę Adama Małysza. Zastąpiła poprzednią, która powstała ponad 22 lata temu.

Uroczystego odsłonięcia dokonał w ubiegły piątek sam mistrz Adam Małysz w towarzystwie między innymi burmistrza Wisły Tomasza Bujoka.

– Mam nadzieję, iż rzeźba pozwoli jeszcze bardziej doceniać sukcesy, jakie odnosił Adam, a miejsc upamiętniających jego dokonania będzie więcej – powiedział Tomasz Bujok.

Czekoladowa figura znajduje się w holu wiślańskiego Domu Zdrojowego. Wykonał ją cukiernik jednej z wiślańskich cukierni Damian Wiśniewski. Prace nad nią trwały kilka miesięcy.

– Wzorowałem się na wizerunku pana Adama sprzed około 20 lat i do tych wspaniałych lat dla naszego narciarstwa chciałem nawiązać, kiedy to śledziłem dokonania mistrza jako młody chłopak. To były cztery miesiące mojej pracy i poszło na nią około 150 kg włoskiej czekolady. W całości, wraz z podium to będzie blisko 190 kg. Tego typu rzeźby wytrzymują długo, mam nadzieję, iż ta wytrwa dużo więcej niż 20 lat. Rzeźba posiada wiele niuansów i mam nadzieję, iż przyciągnie uwagę oglądających – powiedział autor rzeźby Damian Wiśniewski.

Zadowolenia z wykonania dzieła nie krył sam mistrz, Adam Małysz.

– Myślę, iż tak figura jest znacznie bardziej podobna do mojego wyglądu niż poprzednia, na której byłem cały biały. Podobne są moje oczy i dłonie – mówił Małysz.

Słodka rzeźba, która powstała przed dwoma dekadami była już mocno nadgryziona zębem czasu i władze miasta postanowiły wymienić ją na nową.

– Poprzednia rzeźba była najbardziej słynna po tym, jak ktoś jej ucho odgryzł i w Polskę poszła wieść, iż Małysz stracił ucho – powiedział prezes PZN.

– Jest zdeponowana w głębokim archiwum, dla potomnych. W częściach, jednak da się całość odtworzyć – ripostował burmistrz Bujok.
Zebrani zwracali uwagę na taki interesujący detal, jak narty, będące wierną repliką tych, na których wówczas skakał mistrz.

Zdjęcia: Micha Cichy

Idź do oryginalnego materiału