To był atrakcyjny i smakowity dzień w oddziale przedszkolnym w Szkole Podstawowej w Wiatowicach. Na najmłodszych czekało „Kapuściane wyzwanie”, czyli warsztaty kulinarne z kiszenia kapusty, prowadzone przez wiatowickie Koło Gospodyń Wiejskich. Wszystko – w ramach II edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Witaminki”, w którym biorą udział przedszkolaki z Wiatowic.
Dzieci szatkowały kapustę, tarły marchewkę, dodawały odpowiednią ilość soli oraz ubijały kapustę w glinianych naczyniach, a na finał umieszczały ją w słoikach.
– W czasie zajęć przedszkolaki miały okazję spróbować surową i kiszoną kapustę. Dzięki temu mogły poznać nowe, wcześniej nieznane smaki. A kiszonki powinny być na stałe obecne w diecie dzieci, ponieważ duża ilość witaminy C oraz zawarte w nich bakterie są niezbędne do kształtowania prawidłowej odporności organizmu – tak podsumowano „Kapuściane wyzwanie” na stronie internetowej SP w Wiatowicach.
Przeznaczony dla przedszkoli ogólnopolski program edukacyjny „Witaminki” jest realizowany po raz drugi. Jego celem jest: promowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat, zachęcanie do spożywania zróżnicowanych potraw, bogatych w warzywa, stwarzanie okazji do poznawania nowych smaków, wdrażanie do samodzielnego komponowania posiłków i przyrządzania prostych potraw według przepisów kulinarnych.
Projekt w ramach którego przedszkolaki po okiem opiekunów realizują warzywne wyzwania (np. pomidorowe, marchewkowe, ogórkowe), poznając przy tym w atrakcyjny sposób zasady zdrowego żywienia itp. potrwa do końca roku szkolnego 2024/2025.
zdjęcia: materiały SP w Wiatowicach