Witaminy A, D, E i K tworzą wyjątkową grupę, ale żeby mogły zostać wchłonięte w jelitach, potrzebują obecności tłuszczów. Dlatego tak ważne jest, by pojawiały się w posiłkach razem z oliwą, awokado, orzechami czy jajkami.
W przeciwieństwie do witamin z grupy B i witaminy C, organizm potrafi je magazynować, głównie w wątrobie i tkance tłuszczowej. To dobra wiadomość, bo nie musisz dostarczać ich codziennie w dużych ilościach, ale też ostrzeżenie, iż niedobory rozwijają się powoli i często długo pozostają niezauważone.
Brak tych witamin potrafi wpływać na wzrok, odporność, krzepnięcie krwi czy kondycję skóry. jeżeli coś Cię niepokoi albo potrzebujesz sprawdzić poziom konkretnej witaminy, łatwo omówić to z lekarzem. Dziś choćby szybka recepta online może pomóc ustalić dalsze kroki i dobrać odpowiednie badania.
Przegląd witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i ich źr















![Lubelskie. Podczas wycinki upadające drzewo uderzyło mężczyznę [FILM]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/xga-4x3-podczas-wycinki-upadajace-drzewo-uderzylo-mezczyzne-zabrany-do-szpitala-smiglowcem-lpr-film-1764937113.jpg)