

W sobotę, 6 września na Stadionie Narodowym w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Do rywalizacji stanęło 16 reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które wcześniej zwyciężyły etapy powiatowe i wojewódzkie. Mazowsze reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Wygodni Zakociacy” z Zakocia, w gminie Przasnysz.
Ich popisowa potrawa – „Raki po polsku – derte koty” – zachwyciła jury na każdym etapie konkursu i przyniosła zwycięstwo w jubileuszowej edycji wydarzenia.
– To dla nas ogromna euforia i duma. Nasza potrawa była wynikiem pasji, tradycji i serca włożonego w gotowanie. Cieszymy się, iż mogliśmy reprezentować Mazowsze i naszą gminę Przasnysz – mówiły uczestniczki konkursu.
Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Joanny Ochniak – ekspertki kulinarnej i jurorki z wieloletnim doświadczeniem. W składzie znaleźli się także Bartosz Peter – wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Jakub Steuermark – edukator kulinarny.
Laureaci I miejsca otrzymali nagrodę w wysokości 25 tys. zł, a dodatkowo czeka na nich wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze w Unii Europejskiej.
Podczas finału gospodyniom towarzyszyła wójt gminy Przasnysz Grażyna Wróblewska, która wspierała reprezentantki swojej gminy.
– To ogromny sukces i najlepsza promocja naszej lokalnej kuchni. Panie z Zakocia pokazały, iż tradycja i smak Mazowsza mogą podbić serca choćby na Stadionie Narodowym – podkreśliła wójt.